S-a lansat studiul sociologic “Tinerii din România în anul electoral 2024“

Politica nationala Slider
 
 

Tinerii Votează&IRES lansează studiul sociologic  „Tinerii din România în anul electoral 2024”

Ieri, în cadrul unui eveniment desfășurat la Palatul Parlamentului, inițiativa civică și nepartizană Tinerii Votează a lansat, alături de IRES, forma integrală a studiului sociologic „Tinerii din România în anul electoral 2024”. Într-un an cu patru rânduri de alegeri, cei peste 4,5 milioane de tineri cu drept de vot au puterea de a decide viitorul României. Studiul sociologic lansat ieri ne răspunde la întrebări precum:

  • Câtă încredere au tinerii români în instituțiile naționale?
  • Care sunt principalele îngrijorări ale tinerilor din România?
  • Cum se raportează tinerii români la democrație?
  • Ce percepție au tinerii din România asupra unor subiecte de actualitate?
  • În ce mod aleg tinerii să voteze în anul 2024?

Studiul integral, inclusiv din perspectiva intenției de vot a tinerilor pentru alegerile europarlamentare și parlamentare, este disponibil la următoarea adresă: www.govote.ro/studiu.

Cu privire la intenția de vot a tinerilor, observăm următoarele: în privința alegerilor parlamentare, 25% dintre tinerii români sunt indeciși, ori nu răspund cu cine vor vota, iar în privința alegerilor europarlamentare, 37% sunt indeciși, ori nu răspund.

Câteva date din studiul nostru – Tinerii din România în anul electoral 2024, reprezentativ la nivel național:

  • 68% dintre tinerii români 18-35 de ani sunt de părere că România merge într-o direcție greșită;
  • 9 din 10 tineri spun că nu au încredere în Guvern și în Parlament;
  • Tinerii români 18-35 de ani spun că au cea mai mare încredere în mediul universitar, Uniunea Europeană, Armata României și NATO;
  • 73% dintre tinerii români spun că România nu este o țară echitabilă;
  • Cele mai mari îngrijorări ale tinerilor români sunt: lipsa oportunităților pe piața muncii, calitatea sistemului de educație și nivelul de trai&neajunsurile financiare;
  • 2 din 3 tineri români au luat în calcul să plece din țară;
  • Atunci când votează, tinerii români țin cont cel mai mult de „răul cel mai mic” și „profilul candidatului”;
  • 2 din 3 tineri români spun că opțiunea lor electorală de anul acesta va fi DIFERITĂ decât acum 4 ani.

Ca un follow-up al rezultatelor acestui studiu, Tinerii Votează va continua seria evenimentelor naționale și locale, dezbateri structurate și nepartizane între tineri și liderii politici. Totodată, alături de cei peste 250 de ambasadori ai mersului la vot, vom merge în toate colțurile țării pentru a promova responsabilitatea civică și prezența la urne a tinerilor.

În cadrul evenimentului de ieri, rezultatele studiului au fost dezbătute alături de liderii principalelor partide. În primul panel, pe tema îngrijorărilor tinerilor din România, au fost prezenți: dl. Vasile Dîncu (senator, PSD), dl. Alexandru Muraru (deputat, PNL), dna. Oana Țoiu (deputat, USR), dna. Ramona Strugariu (europarlamentar, REPER), dna. Ana Predescu (deputat, AUR). În cel de-al doilea panel, pe tema lipsei de încredere a tinerilor în mediul politic, au fost prezenți: dl. Rareș Achiriloaie (secretar de stat, PSD), dna. Christine Thellmann (deputat, PNL), dna. Diana Buzoianu (deputat, USR), dna. Oana Cambera (deputat, REPER), dna. Dora Szilagy (președinte organizația de tineret, UDMR).

La eveniment au mai luat cuvântul: Alexandru Manda (fondator Tinerii Votează), Dan Jurcan (director de cercetare IRES) și Antonio Amuza (cercetător, IRES). La eveniment au luat parte peste 250 de elevi, studenți și tineri, precum și reprezentanți ai societății civile și corpului diplomatic. Înregistrarea evenimentului este disponibilă aici:

 
 

Tinerii Votează – inițiativă independentă, neguvernamentală și nepartizană de încurajare a participării la vot a tinerilor, promovată de către Centrul Agora pentru Promovarea Democrației și Participării Tinerilor, Centrul pentru Democrație și Bună Guvernare, Uniunea Studenților din România, Liga Studenților Români din Străinătate, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România, Asociația Tineretul ONU din România și Asociația GEYC – Group of European Youth for Change. Din inițiativa Tinerii Votează fac parte și Consiliul Național al Elevilor și asociațiile de elevi din România: Asociația Elevilor din Bacău, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Elevilor din Maramureș, Asociația Elevilor din Timiș și Asociația Vâlceană a Elevilor. Mai multe detalii pe www.govote.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *