Alegeri europarlamentare. 32% dintre candidaţii propuşi de partide sunt femei /Cele mai multe candidate se regăsesc pe listele REPER, AUR şi SOS România, urmate de PSD+PNL

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide pentru alegerile europarlamentare din iunie sunt femei, conform News.ro.

Cele mai multe candidate se regăsesc pe listele REPER, AUR şi SOS România, urmate de PSD+PNL, iar 10 din 15 partide/alianţe au inclus o femeie în primele trei locuri, relevă un raport realizat de Expert Forum.

”Pentru alegerile din iunie, partidele şi alianţele electorale au înaintat 171 de candidate (32%) şi 364 candidaţi de sex masculin (68%). În 2019, 31% din candidaţi au fost femei, deci nu există o creştere în 2024. Comparativ, în prezent, 5 din 33 de europarlamentari din femei (15%). În plus, şase din şapte candidaţi independenţi sunt bărbaţi”, indică datele raportului.

Cele mai multe candidate se regăsesc pe listele REPER, AUR şi SOS România (39%), urmate de PSD+PNL (37%). Alianţa Dreapta Unită a înregistrat 35% candidate. La UDMR procentul candidatelor se ridică la 30%, iar la PUSL la 23%.

La nivel de partid, listele cele mai echilibrate sunt la USR (12 femei /11 bărbaţi) şi PSD (12 femei/11 bărbaţi). Doar un sfert dintre candidaţii liberali sunt femei – 5 din 20. La UDMR 13 din 43 de candidaţi sunt femei.

Analiza datelor arată că 10 din 15 partide/alianţe au inclus o femeie în primele trei locuri.

La Alianţa Dreapta Unită prima femeie de pe listă este pe locul cinci (Cristina – Mădălina Prună), iar la Alianţa PSD+PNL se regăseşte pe locul 3 (Gabriela Firea). La AUR cel mai sus poziţionată femeie este pe locul 4 – Teodorescu Maria – Georgiana.

Trei partide au propus femei pe primul loc: SOS România, PAD şi ARS. PSD-PNL au declarat public că vor pune o femeie pe primul, însă lista este deschisă de europarlamentarul Mihai Tudose.

Reper este singurul partid care a folosit o listă de tip fermoar (în funcţie de sex), adică a pus alternativ candidaţii de sex masculin, respectiv feminin, cel puţin în prima jumătate a listei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *