De ce eșuează tinerii antreprenori și ce pot face diferit

Analize

Aproape două treimi dintre români (63%) consideră că există condiții favorabile pentru a începe o afacere în zona în care locuiesc, arată un studiu al Universității Babeș-Bolyai. Mulți dintre ei ezită însă să facă pasul concret în lumea business-ului din cauza neîncrederii în propriile abilități de antreprenor sau a fricii de eșec. Noua ediție a evenimentului „Permis de antreprenor” a reunit nume de prim rang ale mediului de business românesc, precum Romanița Iovan, fashion designer, dar și antreprenor imobiliar, Marius Ștefan, cofondator al Grupului Autonom, Melania Medeleanu, trainer de public speaking, și Mihai Pătrașcu, fondatorul EvoMag. Cei patru invitați ai fondatorului și moderatorului evenimentului Constantin Paraschiv au abordat, din perspective complementare, o serie de provocări actuale cu care se confruntă noua generație de antreprenori din România.

Romanița Iovan a exemplificat prin propria sa experiență importanța perseverenței de care trebuie să dea dovadă un antreprenor aflat la început de drum: „Cel mai important element, care m-a definit în toți acești 34 de ani de activitate, este faptul că sunt foarte curajoasă și ambițioasă. Îmi cunosc limitele, dar de fiecare dată le depășesc. Așa ne dezvoltăm, creștem și privim înainte. (…) Dacă nu îți asumi riscurile, nu te poți dezvolta. Dacă ai o pasiune și vrei să te dezvolți, îți vin energia, curajul și un strop de nebunie. Suntem într-o țară în care există multiple posibilități de a te dezvolta, important este să ai creativitate, să stabilești cu claritate ceea ce îți dorești să faci, să găsești oportunitățile potrivite, să fii extraordinar de serios și să îți vezi drumul tău. Este esențial să ai încredere în tine.”
Marius Ștefan a dezvoltat la rândul său ideea valorificării oportunităților existente, dintr-o perspectivă complementară: „Gândiți-vă în felul următor: vă pricepeți un pic la comunitatea voastră din industria în care activați – știți cum stau lucrurile, cine face treaba bine, ce furnizori pot fi, ce clienți. Cum ar fi dacă, cu cunoștințele pe care le aveți, mergeți în afara României și vedeți ce merge acolo, în industria respectivă, ce aduce valoare adăugată concretă, și apoi aduceți în comunitatea voastră lucruri care sunt testate și deja merg acolo. Sunt încă o grămadă de lucruri care pot fi puse la punct în România. Acesta a fost criteriul meu când m-am întors în țară și mă uitam de fiecare dată când mi se părea că ceva nu merge bine – mă gândeam că lucrurile trebuie să funcționeze altfel.”
 
Limita unui business este limita antreprenorului
 
Melania Medeleanu a venit cu o abordare concretă a modului în care tinerii antreprenori își pot dezvolta abilitățile de comunicare și interacțiune în mediul de business: „Cred că, în momentul în care interacționăm cu cineva și vrem să îi prezentăm o idee de business, este nevoie de claritate. Dacă după o discuție de 5 minute habar nu am ce faci, se cheamă că a fost degeaba, s-ar putea să nu îmi mai amintesc despre tine. Apoi este important să avem credibilitate – degeaba îmi vorbești jumătate de oră, este important să îmi dai câteva informații relevante despre activitatea ta și care să mă facă să spun «Îmi place tipul ăsta, pare că știe ce face». Apoi trebuie să spui cu ce te diferențiezi de alții, pentru că sunt foarte mulți oameni care fac aceleași lucruri. Să știu ce faci în plus sau mai repede, mai bine sau mai inovator față de ceilalți care concurează cu tine.”
Mihai Pătrașcu a oferit și el o perspectivă pragmatică extrasă din cei 20 de ani de activitate pe piața locală: „Ca antreprenor, energia internă și automotivarea sunt extrem de importante. Am avut în 20 de ani foarte multe situații provocatoare, iar după ce am trecut de ele am văzut ca ne-au învățat foarte multe aceste situații. (…) Am avut noroc de oameni – am învățat că limita unui business este limita antreprenorului și am învățat lecția de a asculta a mai mult de la oameni potriviți lângă mine. Al treilea lucru – ne-am uitat întotdeauna la concurență, și avem o concurență puternică în piața din România, dar întotdeauna și în intern, ca să vedem ce putem face mai bine, de ce oameni avem nevoie și cum reușim să aducem oamenii potriviți în locurile potrivite.”
 
Cea mai dificilă tranziție
 
În cadrul evenimentului „Permis de antreprenor”, Romanița Iovan a detaliat și modul în care pasiunea sa pentru modă și un context aparte au făcut-o să își dezvolte afacerile și în domeniul imobiliar la începutul anilor ’90, dar și cât de importantă este în acest sens flexibilitatea în fața schimbărilor: „Primul proiect a fost realizat cu împrumuturi girate cu casele rudelor și apropiaților care au crezut în mine. Am luat credite cu care am reușit să mă dezvolt până la un anumit nivel. La un moment dat, m-am oprit pentru că nu am mai avut finanțare. Am reușit să continui pentru că am găsit finanțare și am găsit și primul chiriaș – practic nu a mai fost casa mea de modă acolo. Am schimbat optica și scenariul și de aceea consider că este bine să fii pregătit să fii foarte maleabil și deschis la schimbări. De asemenea trebuie să ai claritate, să gândești foarte bine ce poți să faci și când trebuie să faci.”
Marius Ștefan a adus în prim-plan o altă probă dificilă pe care un antreprenor trebuie să o depășească în evoluția sa: „Pe măsură ce crește business-ul și echipa, lucrurile devin tot mai complexe și trebuie să faci cea mai grea tranziție prin care trece un antreprenor – de la cea de manager al unei echipe, la manager al unor manageri. Pentru ca să poți să fii performant când conduci oameni care conduc echipe, trebuie să faci exact opusul la ce a funcționat până atunci. Chiar dacă în continuare ești cel mai bun om din firmă, trebuie să îi lași să ia propriile decizii, să greșească, pentru că altfel nu vor învăța. În felul acesta vor căpăta experiență și încredere și vor deveni în timp mai buni decât voi.”
 
Importanța de a-i asculta pe ceilalți
 
Importanța ascultării opiniilor celorlalți oameni din echipă a fost evidențiață și de Melania Medeleanu: „Mi se pare esențial pentru o comunicare eficientă cu echipa ta să știi când să taci în momentele în care ai vrea să zici o «nezisă». Iei o pauză, respiri și după care vezi, dacă îți mai vine să o spui după 5 minute, atunci trebuie să găsești modalitatea potrivită de a o împacheta. Să taci și pentru a asculta ce are echipa ta de spus, pentru că tentația mare este să crezi că tu deții adevărul și că tu știi cel mai bine. Și uneori chiar poate fi așa. Dar atunci când petreci foarte mult timp făcând un lucru, există riscul să crezi că lucrurile se fac într-un singur fel – și atunci să îl lași pe celălalt să îți spună ce idei are, înainte de a-i transmite tu ce idei ai, s-ar putea să nască o serie de lucruri foarte creative, inovatoare, de care altfel nu ai avea parte.”
Importanța echipei în reușita unui antreprenor a fost confirmată și de Mihai Pătrașcu: „Cu oamenii potriviți, cu încredere și motivație, reușești foarte mult. Am reușit pentru că am luat o echipă foarte bună lângă mine. Și, da, este foarte greu să faci trecerea de la tu care ești «cel mai bun din curtea școlii» și să accepți că trebuie să fii manager de manageri și să aduci oameni mai buni lângă tine. Ambiția este foarte bună în antreprenoriat, dar se numește și ego, care nu mai este atât de bun.”
 
Comunitatea „Permis de antreprenor” se extinde
 
Platforma de media „Permis de antreprenor” a reușit ca, prin seria de evenimente și cursuri pe care le organizează să creeze o comunitate solidă de tineri antreprenori în continuă creștere. Prin intermediul mentorilor, personalități marcante ale mediului de afaceri, proiectul, lansat în urmă cu doi ani de Euronews și realizat în parteneriat cu BiziLive TV, are deja o contribuție semnificativă în dezvoltarea educației antreprenoriale în România, domeniu care înregistrează încă minusuri majore în țara noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *