Deputații au aprobat marți, 3 octombrie, cererea DNA de arestare preventivă emisă pe numele deputatului clujean Adrian Gurzău, fost candidat la Primăria Cluj-Napoca și lider al PMP Cluj.
124 de deputaţi au votat „pentru” arestare, iar 114 „împotrivă”. La vot au fost prezenţi 238 de deputaţi, cu 40 mai puţini decât în cazul votului referitor la reţinere. Numărul minim de voturi pentru încuviinţarea arestării era de 120.
Anterior, deputaţii se pronunţaseră împotriva cererii de reţinere a deputatului Gurzău. Decizia a fost luată de colegii săi cu 133 de voturi „pentru” și 130 „împotrivă”, astfel că cererea procurorilor DNA privind reținerea deputatului nu a trecut, pe motiv că nu a fost întrunit numărul de voturi necesar. Era nevoie de 140 de voturi pentru reţinere, în condiţiile în care doar 136 de deputaţi au votat „pentru”.
„Comisia de numărare a voturilor a constatat: număr total al deputaților – 355, număr deputați prezenți – 278, număr total de voturi exprimate – 267, număr de voturi anulate – 1, număr de voturi valabil exprimate – 266, din care voturi pentru – 136, voturi contra – 130. Cu rușine trebuie să anunț că, având în vedere că din totalul de 355 de deputați au fost prezenți 278, din care 136 au votat pentru, se constată că nu a fost întrunit numărul de voturi necesar pentru adoptarea proiectului de hotărâre”, a afirmat Mircea Dolha, membru al Comisiei pentru numărarea voturilor, în plenul Camerei Deputaților.
Înaintea demarării procedurii de vot, deputatul Adrian Gurzău le-a solicitat în plen colegilor săi să dea un vot de respingere a cererii de reținere și arestare preventivă a sa pe motiv că nu reprezintă un pericol public.
„Am trei copii minori acasă, dintre care cel mic are un an jumătate, doi părinți pensionari și vă cer un vot de respingere a cererii de reținere și arestare pentru că nu reprezint un pericol public. Doresc înfăptuirea justiției. Vă solicit acest vot pentru că dosarul meu este, în momentul de față, în faza în care s-au audiat martorii. Practic, pentru un vot pentru reținere și arestare nu aș putea să mă apăr și să administrez probe în favoarea mea”, a afirmat Gurzău, înaintea începerii votului privind cererea justiției de încuviințare a reținerii sale.
El a arătat că, în dosarul său, ceilalți inculpați sunt eliberați de ÎCCJ, iar, în momentul de față, printr-un vot pentru arestarea sa, el nu poate să se apere.
„Întotdeauna, în calitate de parlamentar, am fost pentru susținerea justiției, am apărat întotdeauna lupta pentru a fi o justiție puternică, am votat întotdeauna pentru ceea ce înseamnă partea de a se începe urmărirea penală, dar niciodată nu am votat pentru reținere și arestare. Vă solicit un vot pentru a-mi da posibilitatea să mă apăr în stare de libertate”, a mai spus Gurzău, citat de Agerpres.
Procurorii DNA au cerut Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputatului PMP Adrian Gurzău, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă în dosarul în care a fost reţinută Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig. „În perioada 8 aprilie 2015 – 1 noiembrie 2015, inculpata Toncescu Angela, membru şi începând cu data de 2 iulie 2015, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, i-a promis inculpatului Gurzău Adrian, deputat în Parlamentul României şi administrator în fapt al unei firme, care a şi acceptat promisiunea, întocmirea unui contract de prestări servicii între firma respectivă, în calitate de prestator şi SC Carpatica Asig SA, în calitate de beneficiar”, a anunţat DNA într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, contractul a fost încheiat la data de 2 noiembrie 2015 iar obiectul acestuia îl constituia „furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de „relaţii clienţi, info-line, contact center vânzare şi marketing”, pe o durată minimă de 5 ani”, valoarea totală fiind de 270.000 de euro.