Partidul fondat de Monica Macovei, M10, nu s-a înscris in cursa pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, dar a ținut să le adrese un mesaj românilor, prin intermediul unui comunicat de presă, pe care îl redăm integral mai jos.
Duminică, 11 decembrie, Partidul M10 se află în fața celui de-al doilea proces electoral. Dacă în alegerile locale din iunie am candidat și am câștigat 94 de consilieri și un primar, la aceste alegeri, Partidul M10 nu prezintă liste de candidați. Trăim vremuri absurde în care poți face un partid cu trei membri, dar îți trebuie 200.000 de semnături ca să poți candida.
Din păcate, noi nu am reușit să le strângem în stradă, cum era firesc și am preferat să nu depunem liste cu semnături contrafăcute, strânse în trei zile, cum au depus alte partide. Preferăm să jucăm cinstit și să ne consolidăm în timp, pentru a putea face față provocărilor care urmează, căci noi nu ne-am propus să facem politică pe termen scurt, cu victorii imediate și cu orice preț. Un partid se consolidează în ani de zile, iar noi asta ne propunem să realizăm.
Totuși, nu putem asista pasivi la ceea ce se întâmplă în aceste alegeri, pentru că ne pasă! Ne pasă de România, ne pasă de alegătorii noștri!
Prin urmare, îi îndemnăm pe toți membrii și simpatizanții noștri la o cât mai mare prezență la vot.
La prima vedere este enorm de greu sa faci o recomandare de vot pentru un partid sau altul, căci avem de ales între:
- Un PNL nereformat, fără direcție și fără leadership, cu unii candidați care nu conving (unii chiar cu probleme penale)
- Un USR, neînchegat, fără direcție și fără leadership de asemenea, cu unii candidați (pe unii îi cunoaștem căci au defectat din M10) care nu ne spun nimic bun.
- Un PMP controversat, cu probleme de integritate, care atacă anti-corupția
- Un ANR apărut suspect peste noapte, radical, fără program pentru România europeană.
Ceilalți: PSD, ALDE, PRU, se exclud din opțiunile oricărui om decent sau cu adevărat de dreapta.
Totuși, paradoxal, recomandarea este foarte ușoară. Dilema nu mai este în a alege „răul cel mai mic”, căci în fond, cu oricare din primele două partide votăm, votăm cu Dacian Cioloș!
Dacă Dacian Cioloș va rămâne premier atunci o parte din actualii miniștri tehnocrați vor rămâne în continuare pe portofolii și probabil o parte mai mică vor fi numiți politic din rândul celor 2 (poate 3-4 ) partide care vor susține aceasta alianță. Premierul va ști, în caz că este nevoie, să-i remanieze elegant pe acești miniștri politici dacă nu-si fac treaba în mod onest.
Așadar, deși votam „răul cel mai mic”, indirect votăm „singurul bine”.
În acest an, pentru prima dată după mulți, mulți ani, valurile de reformă se simt până la cel mai de jos nivel. Aceste lucruri se simt în ANAF și în administrațiile financiare locale, în învățământ odată cu concursul pentru directorii de școli sau în interacțiunile pe care le au aleșii noștri locali, în țară. Ar fi un mare păcat și o mare pierdere pentru România ca toate acestea să înceteze!
În plus, „răul cel mare”, e pus pe fapte mari. Deși sunt în campanie electorală și știu că astfel de declarații pot mobiliza apărătorii justiției să iasă la vot, greii PSD și ALDE nici măcar nu se mai abțin să declare pe față că vor desființa (într-un fel sau altul) DNA-ul. Mai mult, D-l Tăriceanu a declarat răspicat că două mandate pentru Codruța Koveși sunt „foarte suficient”.
Le recomandăm să voteze toți acei candidați de dreapta care rezonează cu principiile promovate de M10: stat minimal, libertate individuală, taxe și impozite mici, anticorupție. Votați oameni-candidați nu partide! Votați oamenii pe care îi cunoașteți la nivel local.
Ne permitem totuși o recomandare când vorbim despre cine NU trebuie votat: NU ALDE!, NU PSD!, NU PRU!
Votați partidul sau partidele despre care sunteți convinși că vor susține un Guvern condus de Dacian Cioloș pentru a-i da acestuia posibilitatea să continue schimbările profunde și să avem onestitate la guvernare.