Iohannis va avea miercuri prima rundă de negocieri cu partidele! PSD și ALDE nu iau parte la consultări

Politica nationala

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că miercuri va avea prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament cu privire la formarea noului Guvern.

„Mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament. Vom vedea cum văd continuarea, care are de-a face cu formarea unui Guvern„, a declarat, marți, șeful statului.

PSD și ALDE nu vor participa la negocierile cu președintele

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, marţi, că social-democraţii nu pot merge la consultările convocate de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru că vor să respecte Constituţia, iar miercuri este în funcţiune actualul Parlament.

ALDE transmite că nu va da curs invitaţiei preşedintelui Klaus Iohannis privind consultările de miercuri, pe motiv că este „prematură” şi nu respectă procedura indicată de Constituţie, astfel încât este nevoie ca mai întâi să fie convocat Parlamentului şi formată noua majoritate.

„ALDE a luat act de invitaţia domnului preşedinte Klaus Iohannis de a participa mâine, 14 decembrie, la consultări în vederea formării Guvernului. ALDE apreciază iniţiativă preşedintelui, dar o socoteşte prematură. ALDE consideră că cea mai înţeleaptă cale de urmat acum este chiar cea indicată de textul Constituţiei”, potrivit unui comunicat al formaţiunii.

ALDE arată că, odată cu validarea noului Parlament la începutul săptămânii viitoare, „va reieşi clar dacă un partid politic va deţine majoritatea absolută a mandatelor sau dacă o alianţă de partide va constitui în mod evident o asemenea majoritate”, astfel încât consultările de acum nu se impun.

„Cum respectul faţă de proceduri este o condiţie obligatorie a calităţii regimului democratic, reprezentanţii ALDE vor răspunde cu maximă solicitudine invitaţiei preşedintelui României de a participa la consultări în vederea formării noului Guvern după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaţilor şi senatorilor şi constituirea unei majorităţi absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianţă de partide”, se mai arată în comunicat.

Uniunea Salvaţi România a decis să dea curs invitaţiei preşedintelui Klaus Iohannis la consultări pentru desemnarea primului-ministru, urmând să participe cu o delegaţie de cinci persoane, condusă de către preşedintele Nicuşor Dan.

Alături de Nicuşor Dan, vor participa vicepreşedinţii Cristian Ghica şi Roxana Wring, precum şi reprezentanţi ai filialelor cu cele mai bune rezultate: Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora şi Levente Elek, preşedintele filialei Cluj.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că miercuri va avea prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament, fiind posibil ca săptămâna viitoare să convoace noul legislativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *