Au trecut trei luni de la alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2017, iar noua garnitură de parlamentari clujeni a început să se acomodeze deja cu noul statut de aleși ai poporului, în timp ce „veteranii” și-au mai asigurat un mandat de 4 ani de liniște în Parlamentul României.
Noi, la Clujul Politic, suntem cu ochii pe ei în fiecare zi, le urmărim fiecare declarație, le analizăm activitatea, interesul pentru comunitatea care i-a trimis acolo și nu îi lăsăm să doarmă în fotoliile lor călduțe din Parlament. Știm să criticăm când derapează, dar știm să și lăudăm atunci când trebuie.
Începem astăzi primul episod din serialul în care urmărim activitatea online și interesul pentru electorat al parlamentarilor clujeni, iar primii pe care îi analizăm sunt aleșii PNL.
Dacă în campanie s-au folosit intens de rețeaua de socializare Facebook, de paginile sau profilele lor pentru a-și face publice intențiile, promisiunile și ideile, odată ce s-au văzut cu „sacii-n căruță” și aleși au început să ignore acest mediu de comunicare. Așa cum este și cazul senatorului Marius Nicoară, aflat la al doilea mandat în Senatul României, dar care are o comunicare aproape inexistentă în mediul online, pe pagina sa oficială de Facebook, urmărită de 4903 fani, nu a mai publicat nimic din luna ianuarie 2017.
Ultima postare pe pagina lui Nicoară este un articol distribuit de pe pagina fostului premier Dacian Cioloș despre Platforma România 100, deci au trecut aproape două luni fără nicio poziție sau o declarație oficială.
Dezinteresul senatorului Marius Nicoară cu privire la proiectele Clujului și lipsa de finanțare a lor din partea Guvernului demonstrează cât de mult îi pasă de voturile celor care l-au ales pentru a doua oară.
Deputatul PNL Florin Stamatian este atât de „preocupat” de interesele orașului și ale clujenilor care l-au trimis în Parlament la venerabila sa vârstă încât nici o pagină oficială de Facebook nu are sau măcar un profil unde să își comunice intențiile, proiectele, ideile și să păstreze legătura cu electoratul care l-a trimis în Parlament. Și cu asta cred că am spus totul despre dezinteresul său. Reputatul medic ginecolog pare să se acomodeze în continuare cu noul său statut de parlamentar, dar sperăm că până la următoarea campanie din 2020 va reuși să se acomodeze.
Cel mai activ parlamentar „clujean” pe Facebook este, surprinzător, deputatul Sorin Moldovan, tânărul „parașutat” pe listele PNL Cluj de la Oradea, pe filiera Vasile Blaga. Așadar, un orădean a ajuns să fie cel mai activ parlamentar în a reprezenta interesele Clujului. Moldovan are o pagină oficială urmărită de 11.346 de fani, pe care comunică relativ constant diverse luări de poziții, declarații și inițiative, fiind primul care și-a anunțat public adresa biroului său de parlamentar din Cluj (B-dul Eroilor nr. 2, et. 1). Are și un site oficial, sorinmoldovan.ro, care nu a mai fost actualizat din campania electorală.
Deputatul Adrian Oros se află la al doilea mandat de parlamentar, fără a se fi remarcat cu vreo inițiativă deosebită în primul. Dacă ar fi să îi analizăm activitatea din primul mandat, se poate spune că este unul dintre parlamentarii invizibili ai Clujului și pare hotărât să își păstreze acest titlu. Dacă pe Facebook are o pagină oficială urmărită doar de 974 de fani, pe care distribuie sporadic articole de presă, fără a avea opinii personale, pe site-ul său oficial, adrianoros.ro, deputatul încă a rămas ancorat și implicat în campania din 2012, când la putere era defuncta alianță USL (Uniunea Social Liberală), lucru care spune totul despre nepăsarea sa.
Așadar, acum că v-am arătat „interesul” aleșilor PNL după 3 luni în Parlament, vă lăsăm pe dumneavoastră să trageți singuri concluziile, iar noi pregătim următorul episod al serialului nostru de prezentare a activității celorlalți parlamentari.
Suntem cu ochii pe toți!