Gabriel Liiceanu: „Azi tragem consecinţele nesimţirii, aroganţei şi inconştienţei celor care n-au mers la vot”

Politica nationala

PSD a câştigat alegerile parlamentare din decembrie 2016 cu un scor de 16% din masa electorală, iar acum trebuie reparate cu eforturi enorme consecinţele absenteismului masiv de la ultimele alegeri, explică scriitorul Gabriel Liiceanu.

Propunerile ministrului Tudorel Toader de schimbare a legilor justiţiei reprezintă „un nou şoc” primit de societatea românească, sub forma unor iniţiative venite „ca o pacoste”, a declarat filozoful Gabriel Liiceanu, preluat de republica.ro, la Digi 24. În opinia lui Liiceanu, prin ceea ce se întâmplă astăzi, românii trag consecinţele nesimţirii, aroganţei şi inconştienţei celor care n-au mers la vot pe 11 decembrie 2016.


„Ar fi bine să ştim că, prin ceea ce se întâmplă astăzi, societatea română – e bine să nu uite asta, trage consecinţele nesimţirii, aroganţei şi inconştienţei celor care n-au mers la vot pe 11 decembrie 2016. Nu sunt injurioase cuvintele, sunt constatative.

Nesimţirea înseamnă toate, le-am experimentat în anturajul meu: nu mă duc la vot că n-am chef, jumătatea aia de oră n-au găsit-o unii, alţii din aroganţă, n-am cu cine, nu mi se dă nimic la nivelul opţiunilor mele, şi a treia, inconştienţa e incapacitatea de a prevedea lucrurile pe care am ajuns să le trăim şi care au fost plătite, în loc de jumătatea de oră de mers la vot cu statul în pieţe în plină iarnă, cu gândul cum se vor face manifestaţii în august călduros şi plin de vacanţe”, a spus Liiceanu.

Scriitorul a adăugat că PSD a câştigat puterea cu un scor de 16% din masa electorală, iar partea majoritară care nu s-a dus la vot a devenit prea slabă şi nu mai e reprezentată. „E o formă de prostie, trebuie să repari cu eforturi enorme ceea ce n-ai făcut firesc în prima clipă, să te duci să votezi”, a declarat Liiceanu.

În urma votului din decembrie 2016, ne-am ales cu o dictatură parlamentară iar acum Justiţia este ultima redută care trebuie cucerită, a mai opinat filozoful.

„Există deja o dictatură parlamentară pentru că rezultatul alegerilor din decembrie a dus la 80%, deci pot să dea orice legi vor. Opoziţia din Parlament e extrem de şubredă. Pot să-şi dea legile lor. Executivul e făcut din partidul cu pricina. Justiţia nu intră în această ecuaţie a exclusivismului. A rămas încă în forma de după 2004-2005, atunci când, intrând în UE, s-a pus problema unei bune separări a justiţiei de elementele politice. Asta e ultima lovitură care trebuie dată ca să ajungem la dictatură înăuntrul unei democraţii”, a afirmat Gabriel Liiceanu.

Reamintim că ministrul Tudorel Toader a prezentat, miercuri, proiectul privind modificarea legilor Justiţiei. Unele dintre cele mai criticate măsuri au fost trecerea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei (lucru văzut ca o tentativă de politizare a acesteia), eliminarea preşedintelui ţării din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi a Procurorului General, şi înfiinţarea unei secţii speciale care va investiga judecătorii corupţi, DNA fiind astfel scos din joc.

Propunerile lui Toader au fost criticate dur atât de societatea civilă cât şi de Ministerul Public, precum şi de preşedintele Iohannis, care le-a catalogat drept un atac la adresa statului de drept. Interesant este că proiectul NU a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei, lucru criticat de asociaţii ale magistraţilor care i-au cerut premierului Tudose să-i solicite lui Tudorel Toader publicarea pachetului de propuneri. Comisia Europeană a solicitat şi ea proiectul de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *