Preşedintele cipriot conservator, Nicos Anastasiades, a câştigat duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale şi urmează să-l înfrunte pe candidatul stângii, Stavros Malas, în runda finală, în care se va decide viitorul lider al acestui mic stat divizat de peste 40 de ani, transmite AFP.
Dat favorit de sondaje, preşedintele în exerciţiu, 71 de ani, a obţinut 35,50% din voturi, faţă de 30,25% – Malas, 51 de ani, un fost ministru al Sănătăţii, susţinut de partidul comunist Akel. Această distanţă între cei doi, mai puţin importantă decât se aştepta, promite un al doilea tur strâns, pe 4 februarie, notează AFP.
Cei doi competitori rămaşi în cursă, finalişti şi la precedentele alegeri prezidenţiale din 2013, s-au angajat să relanseze negocierile pentru reunificarea insulei mediteraneene.
„Balanţa înclină spre o soluţie” la problema cipriotă, a declarat, pentru AFP, analistul politic Christophoros Christophorou, cu referire la bunele rezultate ale candidaţilor pro-reunificare. „Dar nu putem prevedea că se va ajunge la un acord final”, a adăugat acesta.
Cipru, cu un milion de locuitori, este împărţit în două de la invazia părţii de nord a insulei în 1974 de către armata turcă, ca reacţie la un puci vizând alipirea ţării la Grecia, aminteşte AFP.
Insula mediteraneană este împărţită între Republica Cipru – membră a zonei euro – a cărei autoritate se exercită numai în partea de sud a insulei locuite de ciprioţii greci, şi Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) – autoproclamată şi recunoscută numai de Ankara – care ocupă 38% din teritoriu cu aproximativ 300.000 de locuitori.
După o campanie departe de a suscita entuziasm, primul tur a fost marcat de o rată a absenteismului de 28,13%, în creştere netă faţă de 2013, când a fost 16,86%.
„O nouă majoritate şi-a exprimat dorinţa de schimbare”, a declarat Stavros Malos, după anunţarea rezultatelor, chemând la „unitate naţională” pentru al doilea tur.
Distribuţia voturilor, în special cele în favoarea lui Nicolas Papadopoulos (centru) – 25,74% din sufragii, va reprezenta cheia victoriei finale, scrie AFP. Partidul de extremă dreapta Elam, care a prezentat un candidat pentru prima dată, s-a clasat pe poziţia a patra, cu 5,65% din voturi.
„Distanţa între Anastasiades şi Malas nu este foarte importantă, fiecare vot contează”, subliniază Christophorou.
„Sunt pregătit pentru un guvern care să poată fi acceptat pe scară largă şi la o cooperare cu ceilalţi”, a arătat Anastasiades. El a avertizat alegătorii împotriva „unei reîntoarceri la politicile dogmatice, precum şi la incertitudinile şi instabilitatea care au caracterizat precedentul guvern” al partidului comunist Akel, şi s-a prezentat ca un garant al „stabilităţii”.
Problemele economice şi sociale au dominat în mare măsură campania, punând în plan secund discuţiile privind reunificarea, ajunse într-un punct mort după eşecul negocierilor sub egida ONU din 2017.
După o criză severă în 2013, Cipru a cunoscut în ultimii ani o revenire rapidă, cu ajutorul boom-ul sectorului turistic, care a înregistrat, în 2017, un record istoric.
Cu toate acestea, redresarea rămâne relativă, consideră experţii, care amintesc că economia este încă sub nivelul din 2012.
Rata şomajului se ridica la 11% la finalul anului trecut, a treia ca nivel din UE, şi la 25% la tineri, potrivit Eurostat.