Rusia, acuzată de GENOCID de președintele Ucrainei. Plângere la Tribunalul Internațional de la Haga

Politica externa

Ucraina va depune o plângere la Tribunalul Internațional de la Haga, acuzând Rusia de genocid, a anunțat duminică Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean acuză țara de teroare și susține că trupele ruse au luat drept țintă civili, inclusiv copii, relatează CNN.

„Ucraina și-a depus cererea împotriva Curtea Internațională de Justiție”, a scris Zelenski pe Twitter. „Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid pentru a justifica agresiunea. Solicităm o decizie urgentă prin care să ordone Rusiei să înceteze activitatea militară acum și să ne așteptăm să înceapă procesele săptămâna viitoare”, a mai transmis președintele Ucrainei.

„Ceea ce fac în Harkov, Okhtyrka, Kiev, Odesa și în alte orașe și localități merită un tribunal internațional. Ar fi fost mult mai multe crime dacă nu ar fi fost apărătorii noștri curajoși”, a declarat Zelenski, într-un discurs video postat pe pagina sa de Facebook.

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Acțiunile criminale ale Rusiei împotriva Ucrainei prezintă semne de genocid. Am vorbit despre acest lucru cu secretarul general al ONU”, a spus el, susținând că Rusiei ar trebui să i se retragă dreptul de vot în Consiliul de Securitate al ONU.

„Ei luptă împotriva a tot și a tuturor. Atacă grădinițe, clădiri rezidențiale și chiar ambulanțe. Ei folosesc artileria și rachetele împotriva unor întregi blocuri rezidențiale unde nu a existat niciodată nicio infrastructură militară. Multe orașe și localități ucrainene supraviețuiesc în condiții comparabile cu cele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a conchis Zelenski în discursul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *