Mihai Goţiu, senator USR: „O dedicație pentru PCR și o lovitură pentru cercetătorii tineri”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Senatorul USR Mihai Goţiu trage a tras un semnal de alarmă în plenul parlamentului că cercetătorii tineri nu vor putea să îşi demonstreze calităţile pentru că sunt blocaţi de „dinozaurii” care îşi vor putea continua cariera în cercetare şi după pensionare, graţie unei iniţiative legislative.

„Modificarea Legii nr.319/2003 privind Statutul personalului de cercetare – dezvoltare a așteptat reexaminarea în Comisia de Învățământ, știință, tineret și sport a Senatului, din luna aprilie a anului trecut. Solicitarea făcută de președinte viza un amendament care să permită femeilor cercetător să se poată pensiona, la cerere, și înaintea vârstei de 65 de ani (cum se întâmplă și în alte domenii). Până la urmă, Comisia de Învățământ, condusă în acel moment de Ecaterina Andronescu, a luat în discuție solicitarea de reexaminare în plin asalt asupra Legilor Justiției, în luna decembrie. Și pe lângă amendamentul solicitat de președinte a mai adăugat unul: ”la cerere, personalul de cercetare-dezvoltare poate continua activitatea după împlinirea vârstei de pensionare, cu aprobarea consiliului științific, după o metodologie care va cuprinde criteriile de performanță profesională”.

Dincolo de faptul că amendamentul excede cererii de reexaminare, ceea ce prevede e un cadou pentru cunoscutul sistem PCR (Pile, Cunoștințe, Relații) din sistemul românesc de învățământ și cercetare. Cercetătorii tineri vor continua să fie blocați, în timp ce dinozaurii își vor vedea bine-mersi ”de carieră”. Avem destule exemple care să ne arate că la un cercetător a cărui carieră e prelungită pe merit, o armată de ”carieriști” va trece de așa-zisele criterii ”de performanță profesională”.

În această săptămână, în ciuda faptului că am evidențiat riscurile în timpul dezbaterilor, modificarea cu amendamentul în discuție a trecut de Senat și va merge la Camera Deputaților, care e decizională”, a declarat Goţiu.

VIDEO

1 thought on “Mihai Goţiu, senator USR: „O dedicație pentru PCR și o lovitură pentru cercetătorii tineri”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *