Europarlamentar Daniel Buda: „Românii aruncă tone de mâncare”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

România se află pe poziţia a 9-a în clasamentul celor mai risipitoare țări din Europa în ceea ce priveşte mâncarea.

„Suntem săracii Europei, dar ne permitem să aruncăm mâncare mai mult decât alții. O arată studiile, care spun că un român alocă aproape jumătate din salariu pe alimente și că 6 000 de tone dintre acestea ajung în fiecare zi la tomberon. Suntem săracii europei dar suntem campioni în ceea ce privește risipa alimentară!

Totul înseamnă mâncare! Preferăm să nu ieșim în oraș, la un film, sau să nu ne înnoim garderoba, doar ca să avem frigiderul plin. Cumpărăm din toate, dar cum nu le putem mânca, alimentele ajung să se altereze, să iasă din garanție și ajung direct la coșul de gunoi.

E tipic românesc am putea spune, având în vedere că cifrele arată că, deși suntem săraci, 40% din veniturile realizate le direcționăm pe mâncare.

Statisticile UE arată că România ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare țări din Europa, cu un procent de 2,55 %, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an, adică peste 6 000 de tone pe zi. Mai rău decât noi stau țări precum Marea Britanie, Olanda, Germania, Franța, Polonia sau Belgia.

Având în vedere cele menționate mai sus, am solicitat Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, să îmi comunice dacă se are în vedere instituirea unui program unitar la nivelul tuturor statelor membre prin care să se combată fenomenului de risipă alimentară”, arată eurodeputatul liberal Daniel Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *