Daniel Buda, după audierile miniștrilor PSD-ALDE în Comisiile Parlamentului European – „Șoc și groază la Bruxelles. Ne-am arătat neputința și goliciunea în fața Europei și a lumii întregi”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Europarlamentarul clujean Daniel Buda a descris atmosfera din Parlamentul European după audierile miniștrilor PSD-ALDE în cadrul comisiilor, descriind-o drept una apăsătoare, consternare și îngrijorătoare.

„O atmosfera apăsătoare pe holurile Parlamentului European la acest final de săptămâna, consternare, îngrijorare, mâhnire și neîncredere printre toți europarlamentarii de la Bruxelles, preocupați de cum va arăta viitorul Europei de mâine. Rezervele exprimate înaintea preluării de către România a președinției rotative a Consiliului UE asupra capacității de a gestiona o asemena responsabilitate, au devenit aproape certitudini. Cam asta au reușit miniștrii Guvernului PSD-ADE în cele 4 zile de audieri în comisiile de specialitate din Parlamentul European, unde ar fi trebuit să prezinte prioritățile președinției române la Consiliul UE.

Miștocăreala, metehnele dâmbovițene în abordarea interlocutorilor, glume răsuflate, greu de înțeles și în limba română, darămite să fie traduse, cormoranii din piscinile din România și “buruienile care fac multe semințe”, au demonstrate nu doar că nu avem viziune despre rezolvarea unor subiecte sensibile dar pur și simplu ne-am arătat neputința și goliciunea în fața Europei și a lumii întregi.

Lipsa unor răspunsuri ferme chiar si parțiale la întrebările adresate atât ministrului Rovana Plumb cât și ministrului Petre Daea, au generat temeri majore asupra capacității acestora de a finaliza dosare în trialoguri, de a face pași concreți în consolidarea unor principii și valori europene. Dacă cei doi au avut prestații lamentabile, ministrul Tudorel Toader a avut o prestație execrabilă, care va rămâne cu siguranță în Analele Consiliului Uniunii Europene. Opiniile exprimate de acesta în fața membrilor PE, aprecierile față de recomandările Comisiei de la Veneția care diferă de la țară la țară, dorința de a incrimina așa-zisa “defăimare a țării“ într-un codex european, repetarea la infinit a acelorași idei legat de “statul de drept“ pe care dorește să și-l croiască după chipul și asemănarea Guvernării PSD-ALDE desprins de realitățile europene, a stârnit consternarea europarlamentarilor din toate grupurile politice. Anvergura redusă a unor astfel de prezentări au devoalat subordonarea politică atât a Curții Constituționale dar au aruncat o umbră serioasă asupra mediul universitar, de unde provine ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Am ratat o săptămâna de foc din care ar fi trebuit să ieșim întăriți și puternici, consolidați și respectați în Uniunea Europeană și în lumea întreagă. Poporul român ar fi avut dreptul la o altfel de reprezentare la acest nivel. Din păcate, această șansă a fost ratată. Ne vom mai întâlni cu ea în 2032, cei care vor mai fi!”, a arătat eurodeputatul PNL Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *