Un număr de peste 8.000 de clujeni au ieșit în stradă duminică seara, 24 februarie 2019, pentru un protest anti-guvernamental generat de o nouă ordonanță de urgență pentru modificarea legilor justiției inițiată de Tudorel Toader. Manifestanții au cerut abrogarea ordonanței, demisia guvernului PSD-ALDE și declanșarea de alegeri anticipate. Proteste similare au avut loc în toată țara, la Bucureşti, dar şi în alte oraşe mari din ţară.
Câteva dintre mesajele protestatarilor din Cluj au fost: „Justiţie, nu corupţie!”, „Noi nu vom fi conduşi de hoţi!”, „Luptăm, luptă, justiţia apărăm!”, „Magistraţi, nu cedaţi!”, „PSD, ciuma roşie!”, „Ne-am săturat de cât ne-aţi furat!”, „În democraţie, hoţii stau la puşcărie!”, „Jos Guvernul”, „Abrogaţi şi plecaţi” sau „Cinste lor, cinste lor, cinste magistraţilor”.
Clujenii s-au strâns cu mic cu mare în centrul orașului de la ora 18:00, „înarmaţi” cu steaguri, pancarte, bannere şi vuvuzele, plecând apoi în tradiționalul marș pe traseul Bd-ul Eroilor – Dorobanţilor – Teodor Mihali – spre Iulius Mall – întoarcere pe Titulescu – Bd-ul 21 Decembrie – Piaţa Unirii.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a fost prezent în centrul orașului și a relatat de acolo pe pagina sa oficială de Facebook:
Mesajul celor de la Umbrela Anticorupție Cluj:
“În cadrul protestului de duminică, 24 februarie, anunțăm declanșarea grevei cetățenești pentru Justiție!
Prin acest demers, Clujul își manifestă tot sprijinul pentru magistratii din Cluj care si-au suspendat activitatea, incepand cu vinerea trecută. Așadar dragi clujeni, vă invităm pe toți să veniți diseară în piață cu una sau sau mai multe banderole albe, simple, atât pentru dvs cât și pentru alti cetățeni! Greva cetățenilor pornește de la Cluj! ! Astăzi!”.
Cele două ordonanțe de urgență promovate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și adoptate marți de Guvernul Dăncilă au fost publicate miercuri seară în Monitorul Oficial.
Controversata OUG care modifică din nou cele trei legi ale justiției prevede că șefii parchetelor pot fi numiți cu avizul consultativ al plenului CSM, până acum avizul aparținând Secției pentru procurori a CSM, informează hotnews.ro.
O altă modificare este că la conducerea acestor parchete pot fi numiți și judecători care au îndeplinit funcția de procuror și a fost eliminată condiția vechimii. De asemenea, una dintre cele mai controversate prevederi este cea privind Secția de anchetare a magistraților, care iese de sub autoritatea procurorului general și care va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe „rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” secției.
Ordonanța de Urgență care modifică din nou legile justiției – Legea 303 privind Statul magistraților, Legea 304 privind organizarea judiciară și Legea 317 privind CSM – a fost criticată dur de Ministerul Public, DNA, DIICOT, Secţia pentru procurori a CSM, de asociaţiile magistraţilor, de opoziție, dar și de președintele Klaus Iohannis și de Comisia Europeană.