PNL Cluj cere guvernului PSD-ALDE abrogarea de urgență a ordonanței de modificare a legilor justiției!

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Liberalii clujeni au organizat duminică, 24 februarie, o conferință de presă, la sediul de pe B-dul Eroilor, în care au cerut Guvernului PSD-ALDE să abroge ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției.

Au participat la conferință președintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, respectiv parlamentarii clujeni Sorin Moldovan, Florin Stamatian și Adrian Oros.

„Solicit public domnului Liviu Dragnea, doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă, domnului ministru Tudorel Toader, domnului Călin Popescu Tăriceanu să abroge de îndată ordonanța de urgență care reglementează sistemul judiciar, cea care a scos în stradă în ultimele zile, sute de magistrați din întreaga țară. Ca urmare a faptului că ordonanța de modificare a legilor justiției a stârnit îngrijorări serioase și majore la nivelul instituțiilor europene, îngrijorări care dacă nu vor fi înlăturate prin adoptarea unei ordonanțe de urgență care să abroge ordonanța dată anterior, în mod cert, României i se va aplica activarea Articolului 7 din Tratatul de funcționare a Uniunii Europene. Acest lucru va avea consecințe majore. În primul rând, României i se va suspenda dreptul de vot în Consiliu.

Pasul următor este de a se tăia fondurile europene care sunt alocate României. Chiar dacă România nu este campionă la absorbția fondurilor europene, în mod clar această suspendare a fondurilor de la Comisia Europeană, ar pune în dificultate majoră derularea proiectelor existente din România, dar mai mult, ar pune în pericol viața și activitatea fermierilor. Aici discutăm inclusiv de fondurile europene destinate fermierilor. Vreau să atrag atenția că Poloniei i s-a activat articolul 7 pentru o chestiunea mult mai neînseamnată decât problemele generate de adoptarea ordonanței de urgență a Guvernului PSD-ALDE prin care se slăbește sistemul de justiție.

Este inadmisibil ca această ordonanță de urgență să nu fi avut anterior la bază o consultare reală cu Consiliului Superior al Magistraturii, garantul constituţional al independenţei justiţiei, fără a ține seama de punctul de vedere exprimat de peste 90% din adunările generale ale instanțelor judecătorești și ale parchetelor de pe lângă acestea și ignorând total avizele emise de Comisia de la Veneția, rapoartele GRECO și ale Comisiei Europene. Prin adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru modificarea legilor justiției, Guvernul PSD-ALDE a subordonat justiția față de factorul politic, a slăbit independența justiției.

Guvernanții au ciuruit statul de drept, modificările adoptate s-au realizat fără asigurarea transparenţei decizionale. Solicit de îndată ca Guvernul PSD-ALDE să adopte ordonanța de urgență prin care să abroge ordonanța dată anterior, astfel încât România să nu riște aplicarea articolul 7 din Tratatul UE, această „armă nucleară instituțională”! Dragnea, Dăncilă, Toader și Tăriceanu trebuie să înceteze să se mai joace cu viețile și viitorul românilor!”, a declarat eurodeputatul Daniel Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *