Ciolacu: Am depus moţiunea de cenzură împotriva celui mai dezastruos Guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani. Moţiunea va fi citită pe 20 august

Politica nationala Slider

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a aniunţat, luni, depunerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, pe care l-a calificat drept ”cel mai dezastruos Guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani”. El a adăugat că Eugen Teodorovici este singurul parlamentar care nu a semnat moţiunea. Birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis luni seara ca moţiunea de cenzură a PSD să fie citită într-un plen reunit care va avea loc pe 20 august şi va începe la ora 12.00. Votul şi dezbaterea moţiunii vor fi stabilite într-o altă şedinţă a conducerii reunite a Parlamentului.

Astăzi am depus moţiunea de cenzură împotriva celui mai dezastruos Guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani. Guvernul Orban a devenit factorul agravant al pandemiei. Au scăpat total de sub control pandemia, au distrus economia şi au prăbuşit nivelul de trai al românilor. Guvernarea PNL poate fi rezumată la o singură propoziţie – «Guvernul PNL de la pandemie la pande-mită generalizată, belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor». Acesta este şi titlul moţiunii de cenzură”, a declarat Ciolacu.
El a acuzat Guvernul PNL că şi-a pus ”toate neamurile pe funcţii” şi a devalizat bugetul de stat sub paravanul pandemiei.
”Pentru toate tunurile date la UNIFARM trebuie să răspundă nu numai politic, ci şi penal. Un guvern care îşi fură propriul popor trebuie să plece, un guvern care fraternizează cu interlopii, dar îi cocoşează pe români, trebuie să plece. Această moţiune e susţinută de aproape 1 milion de români care vor ca drepturile lor să fie respectate. Fac un apel către toate partidele să dea dovadă de responsabilitate şi să voteze această moţiune de cenzură. PSD are toate soluţiile necesare. Avem un program de măsuri care poate fi implementat direct într-un guvern de tranziţie. PSD a demonstrat întotdeauna că ştie să construiască, să aducă creştere economică şi să consolideze nivelul de trai. La fel ca în 2012, în 2020 dorim să se respecte legea în privinţa măririi alocaţiilor, pensiilor, salariilor profesorilor şi nu să fie tăiate”, a afirmat liderul interimar al PSD.
Întrebat de unde vor veni voturile necesare adoptării moţiunii, în condiţiile în care aceasta este semnată şi implicit susţinută deocamdată doar de parlamentarii PSD, Ciolacu a declarat: ”Cred că şi celelalte forţe politice vor fi responsabile şi vor vota moţiunea. E prima oară în politica românească când nu mai există gri, există alb şi negru. PSD negociază cu absolut toate forţele politice, mai puţin cu cele aflate la guvernare, respectiv PNL şi PMP”.
El a precizat că liderul Pro România Victor Pontai a spus acum câteva zile că va vota moţiunea de cenzură. 
”Mă bazez pe voturile tuturor oamenilor politici responsabili. Cred că e cazul ca USR să ne demonstreze dacă e la Putere sau în Opoziţie. Eu nu mă aştept la nimic. Eu am depus o moţiune de cenzură şi aştept să fie votată”, a adăugat el.
În ceea ce priveşte depunerea moţiunii în sesiunea extraordinară a Parlamentului, el a precizat că nu este specialist în Constituţie, dar în schimb a citit regulamentul Camerei şi al Senatului şi cel comun al Camerelor.
”Nu am văzut niciun articol care să împiedice o moţiune în timpul sesiunii extraordinare. Nu e nicio problemă să se voteze în sesiunea extraordinară sau în cea ordinară”, a subliniat liderul PSD.

Ciolacu a afirmat că Eugen Teodorovici este singurul parlamentar PSD care nu a semnat moţiunea de cenzură.

„Ciolacu Din câte ştiu eu, domnule Teodorovici candidează la Congres, deci e membru PSD. E singurul parlamentar al PSD care nu a semnat moţiunea. Dacă îmi permiteţi o glumă. La Radio Erevan zice: Ceauşescu a fost ilegalist? Nu, cică semiilegalist. Adică cum? Adică se pitea dar nu îl căuta nimeni”, a conchis Ciolacu.

Ce se întâmplă după depunerea moţiunii

Coform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.

Conform aricolului 93 din Regulamentul activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Votul asupra moţiunii de cenzură este secret, cu bile, şi se exercită în prezenţa a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *