PNL, USRPLUS, PRO România, PMP și-au depus candidații la locale. Boc în pole position la Cluj, Șulea la Florești

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

 

Astăzi e ultima zi în care se pot depune liste pentru alegerile locale din 27 septembrie. Până acum au depus liste cu candidați PNL, USR-PLUS, Pro România, PMP, UDMR.

Sondajele partidelor îl dau la peste 50 la suta pe candidatul PNL, Emil Boc, urmat la mare distanță de useristul supranumit și „justițiarul spitalelor de stat”, Emanuel Ungureanu, la Primăria Cluj-Napoca.

Singurul challenge al localelor la Cluj-Napoca este ce procent va lua USR-PLUS, lupta cu PNL și câți consilieri vor avea în Consiliul Local (Parlamentul local). Un succes mare la alegeri ar putea impune chiar viceprimar USR-PLUS, care să îi stea în coaste experimentatului Boc, care dorește continuarea infernalei mașinării de vot PNL-UDMR, cu care domină CL de 16 ani, din 2004. Nici o șansă nu a avut opoziția în fața redutabilei alianțe locale între PDL, acum PNL și UDMR. Este drept că și opoziția a fost extrem de slabă, fiind descurajată de respingerea oricărei obiecții.

Concurență va fi la Florești, unde „Șuleiman de Florești” adică primarul condamnat penal în primă instanță, Horea Șulea, ex-PNL, are prima șansă fiind concurat de candidatul PNL, Bogdan Pivariu, actual viceprimar, cu care e certat.  Șulea candidează ca independent. USR atacă cu un tânăr IT-ist de 23 de ani, PRO România cu un manager de 30 de ani, iar independenți sunt controversatul Daniel Meze și localnicii Ovidiu Păslariu. PMP e posibil să îl arunce în luptă pe preotul-afacerist Dinu Criste.

La Turda, Câmpia Turzii, Huedin și Dej se prevăd victorii pe linie a liberarilor, după ”trădările” succesive ale lui Cristian Matei la Turda și Costan Morar la Dej, trecuți de la PSD la PNL. Pro România are la Turda un candidat cu experiență, fostul parlamentar Mircea Irimie.

Un dezastru se întrevedere la PSD, unde candidații la Primăria Cluj-Napoca și la Consiliul Județean sunt politicieni care s-au remarcat prin non-combatul la adresa PNL-UDMR, adică Valentin Cuibus și Alexandru Cordoș. În plus, zeci de primari au ”trădat” și s-au dus la PNL.

La nivel județean, liberalul Alin Tișe pornește cu șansa întâi în bătălia pentru șefia Consiliului Județean, dar e concurat cu  șanse reale de experimentatul politician Remus Lăpușan de la Pro România, fost consilier județean.

Precizăm că acum se va alege președintele CJ la vot nu de către consilierii județeni, ca în legislatura trecută. Useriștii merg pe mâna anonimului Cătălin Sălăgean, udemeriștii pe mâna actualului „vice” Vakar Istvan, PSD pe cea a președintelui interimar Alexandru Cordoș, iar PMP pe a senatorului Vasile Cristian Lungu. Ca să „tragă” lista, candidează pe ea și senatorul USR, Mihai Goțiu, supranumit și „spaima pădurilor”.

Reamintim că la alegerile din 27 septembrie se iese primar sau președinte de Consiliu Județean din primul tur de scrutin așa că menținerea la Cluj-Napoca și județul Cluj a  statu quo-ului naș/fin adică Boc – Tișe este previzibilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *