LIVE TEXT. Totul despre votul de duminică, pe Clujul Politic

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Este ziua alegerilor loiale. Clujul Politic îți recomandă să îți exerciți votul, acest drept câștigat cu greu în decembrie 1989. Să respectați regulile, să aveți mască, să folosiți dezinfectanți și, mai ales,  să votați cu înțelepciune pe cei care considerați că vă reprezintă. Este ziua când cu adevărat puterea este în mâna voastră, a cetățenilor!

Pe Clujul Politic, ca și la restul alegerilor,  veți afla totul despre aceste alegeri locale: situația prezenței la vot, declarațiile principalilor candidați, oferite la ieșirea de la urne, live video pe Facebook, orice fel de nereguli în procesul de votare, constatate de birourile electorale, incidente. După ora 21, vom fi la sediile partidelor, să aflăm toate reacțiile.

07.30: Peste 18,2 milioane de români sunt așteptați duminică să voteze la alegerile locale 2020, primele rezultate fiind cele exit-poll și vor fi anunțate la ora 21. În acest an, scrutinul se desfășoară în condiții speciale din cauza epidemiei de coronavirus una dintre marile mize fiind mobilizarea oamenilor la vot, în calculele partidelor, de aceasta depinzând rezultatele alegerilor locale 2020.

07.45: Cifre pe Cluj la alegerile locale 2020

612.520 cetateni cu drept de vot pe judet
273.717 pe Cluj-Napoca
183 sectii de vot
665 sectii de votare judet
81 unitati administrativ-teritoriale adica 80 primarii si Consiliul Judetean
377 candidati la functia de primar/judet
14 in municipiul Cluj
10 la sefia Consiliului Judetean

07.50: Călin Cozma, singurul candidat independent la Consiliul Local Cluj-Napoca  a dat Biroul Electoral Județean și Biroul Electoral Central în judecată, pe motiv că nu i-au fost acceptați reprezentanți în secțiile de votare.

8.10: 2.700 de solicitări pentru deplasarea cu urna specială la Cluj

8.15: Lăpușan, Pro România, candidat la șefia Consiliului Județean,  la ieșirea de la vot: „Am venit cu încredere la vot. Am venit cu credința că lucrurile trebuie schimbate în bine. Cred că sunt multe lucruri de făcut la județ. Cred că tot ceea ce am discutat în campanie cu clujenii trebuie să devină realitate. Trebuie să fim atenți cu tot ce înseamnă investiții în sănătate, de asemenea trebuie să fim foarte apropiați de tot ce înseamnă producătorii locali, să fim Pro și de mâine să ne apucăm de treabă”

8.21: Anterioarele alegeri locale s-au desfășurat cu regula a două tururi de scrutin

8.22: Prezența foarte scăzută la vot la Cluj, dar la București s-a votat de 2 ori mai mult ca în 2016 la ora 08, conform BEC.

08:30 – Președintele interimar al PSD Cluj, Alexandru Cordoș va vota în comuna Feleacu, secția de vot 436, la ora 09:00, în timp ce candidatul la primărie, Valentin Cuibus, își va exprima votul la ora 10:00, la secția de vot nr. 38 din Cluj-Napoca.

08:35 – Președintele Consiliului Național al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, va vota astăzi, 27.09.2020, la ora 10:30, la sectia de votare nr. 104.

08:37Emanuel Ungureanu – candidatul USR PLUS la Primăria Cluj-Napoca, va fi prezent începând cu ora 10:00 la Liceul Teologic Baptist Emanuel, din Cartierul Gruia (lângă stadionul CFR). Cătălin Sălăgean – candidatul USR PLUS la Președinția Consiliului Județean Cluj, va fi prezent începând cu ora 9:00 la Colegiul Tehnic de Construcţii Anghel Saligny, din cartierul Mărăști. Sergiu Hossu – co-președinte USR PLUS Cluj și candidat la Consiliul Local Cluj-Napoca, va fi prezent începând cu ora 11:00 la Institutul de Cercetări în Chimie „Raluca Ripan”, din Grigorescu.

08:41 – Pe plan național, prezența de la ora 8 este de 1,86%, practic similară cu cea din primul tur de scutin al alegerilor locale din 2016, arată site-ul Autorității Electorale Permanente. La ora 8, Bucureștiul a votat de două ori mai mult decât în turul I din 2016, dar e încă foarte devreme pentru o tendință

08:42 – în județul Cluj au fost luate în pază toate cele 665 secții de votare, fără incidente.

În perioada 26-27 septembrie, 1.163 de efective, dintre care 621 de poliţişti, 270 de jandarmi și 250 de reprezentanţi I.S.U. vor asigura paza şi protecţia pentru bunul mers al alegerilor locale, în județul Cluj.

09:13Premierul Ludovic Orban, preşedintele PNL, a declarat că a votat la alegerile locale pentru oameni care îi garantează că pot să îmbunătăţească viaţa oamenilor în comunităţile locale.

„Cunoaşteţi foarte bine întreg conceptul nostru de campanie, a fost un concept foarte clar, dezvoltarea comunităţilor locale prin investiţii, prin crearea locurilor de muncă, prin dezvoltarea infrastructurii, prin creşterea calităţii serviciilor şi, până la urmă, creşterea nivelului de civilizaţie, pentru asta am votat. Pentru oamenii care îmi garantează că pot să îmbunătăţească viaţa oamenilor în comunităţile locale, pentru candidaţi care au proiecte de dezvoltare serioase ale comunităţii locale”, a declarat Ludovic Orban, duminică dimineaţă, după ce şi-a exprimat opţiunea de vot la Şcoala generală nr. 1 din Dobroeşti, judeţul Ilfov.

09:20 – Președintele interimar al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, candidat la președinția Consiliului Județean, și-a exprimat votul în comuna Feleacu.

„Am votat în primul rând pentru oameni, pentru că investiţia în oameni crează dezvoltare şi prosperitate. Am votat pentru o viaţă mai bună, pentru un sistem de educaţie şi sănătate performant, pentru creşe pentru grădiniţe mai multe, pentru un trai mai bun. Am votat pentru ca împreună să reuşim să schimbăm în bine judeţul Cluj„, a declarat Cordoş la ieşirea de la urne. 

09:25 – Candidatul USR-PLUS la președinția Consiliului Județean Cluj, Cătălin Sălăgean, președinte USR Cluj, a declarat că a votat cu încredere că administrația locală se poate face altfel.

„Îi îndemn pe toți clujenii să meargă la vot. Cu aceste alegeri se încheie un ciclu electoral complet. Am votat cu încredere că administrația locală se poate face și altfel”, a spus Sălăgean pentru la iesirea de la urne.

10:00 – Preşedintele Klaus Iohannis a declarat duminică, după ce a votat, că este o zi foarte importantă şi că întotdeauna este foarte important să mergem la vot, să nu lăsăm pe alţii să decidă în locul nostru. 

„Când sunt alegeri, este foarte important să mergem la vot, să nu lăsăm pe alţii să decidă în locul nostru. Să ne uităm bine la candidaţi şi să îi alegem pe cei care pot face ceva pentru comunitatea în care trăim. Vă invit pe toţi, mergeţi la vot!”, a declarat presedintele, care a votat la Bucureşti.

12.00 Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a votat în satul său natal, Cârța, 

”Astăzi am votat pentru continuitate, atât în Cârța, cât și în județul Harghita, ca să putem îmbunătăți condițiile pentru creșterea calității vieții. Avem nevoie de autorități locale legitime, stabile, pentru că haosul predomină în toată țara”, a subliniat președintele UDMR.

Prezenţa la vot la ora 10:00: 6,55 % la Cluj și 7,58 % la nivel naţional

12:00 – Președintele CJ Cluj, liberalul Alin Tișe, a votat cu gândul la dezvoltarea Clujului. 

„Astăzi am votat cu gândul la dezvoltarea Clujului pe mai departe, cu o echipă care ştie să facă performanţă, cu o echipă care a dus Clujul pe locul întâi în ţară la ceea ce înseamnă calitatea vieţii şi nivelul de trai. Am votat pentru un parteneriat cu primarul Emil Boc şi cu consilierii locali şi judeţeni care cred în aceste proiecte„, a declarat Tişe la ieșirea de la urne.

Viceprimarul PNL Dan Tarcea a venit la urne însoțit de soția sa. Acesta a votat pentru continuitate.

„Astăzi am dat un vot pentru echipele care pot să menţină Clujul pe primul loc, am dat un vot pentru continuitate, pentru viitorul nostru şi al copiilor noştri şi, mai ales, am dat un vot în siguranţă”, a declarat Tarcea la iesirea din cabina de vot.

Președintele PMP Cluj, senatorul Vasile-Cristian Lungu, candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, a votat astăzi în jurul orei 12. Acesta își dorește ca județuș să fie condus de o coloristică mai bogată atât la Consiliul Local Cluj-Napoca, cât și și la CJ Cluj.

„Am votat astăzi la Cluj, atât la municipiu cât şi la judeţ, să avem pentru prima dată, cred eu, o coloristică mai bogată în ceea ce priveşte Consiliul Local, dar şi Consiliului Judeţean, asta pentru că, cu doar una sau două partide, gradul de reprezentare este mai scăzut şi, în consecinţă, clujenii pierd. Este pentru prima dată, când mai multe partide mici au şansa să acceadă atât la Consiliul Local, cât şi la Consiliul Judeţean, pentru ca clujenii să fie mult mai bine reprezentaţi„, a declarat senatorul la ieșirea de la urne.

Președintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, a declarat la ieșirea de la urne că a votat pentru continuitate la nivelul conducerii municipiului și județului și pentru echipele care au performat. 

 „Astăzi am dat un vot pentru continuitate la Primăria Cluj-Napoca, pentru continuitate la Consiliul Judeţean Cluj, pentru acele echipe care au performat la nivel de judeţ şi municipiu, pentru echipele care oferă garanţia unei vieţi mai bune. Ele vor şti ca în viitor să aducă Clujul pe cote cât mai înalte ale dezvoltării, vom consolida acest parcurs european”, a declarat Buda.

Ora 13:00 – Prezenţa la vot la nivel naţional și 17,40 % la Cluj

Prezenţa la vot este 19,84 % la nivel naţional, iar în Bucureşti este 15,48 %, în timp ce la Cluj au votat 17.40% dintre alegători.

Până la ora 13:00, în ţară votaseră 3.631.578 de alegători, reprezentând 19,84 % din total. De asemenea, pe listele suplimentare au votat 127.932 de alegători. În județul Cluj au votat 17,40 % de alegători, iar în municipiul Cluj-Napoca au votat 14,98% până la ora 13:00.

 

Fraudă la vot. Un bărbat din Mărișel s-a ales cu dosar penal pentru că a votat în Cluj-Napoca

Ora 14:50 – Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat că a votat la alegerile locale pentru pentru ca în Transilvania să începă construcția unei social-democrații.

„Am votat în primul rând pentru echilibru, pentru nevoia de a împărți puterea. Într-un oraș cum e Clujul, o capitală a Transilvaniei, este nevoie ca la decizii să participe și societatea civilă, și opoziția, ceea ce până acum nu s-a întâmplat. Am votat, de asemenea, pentru ca să începem construcția unei social-democrații în Transilvania„, a declarat Vasile Dîncu, la ieşirea de la urne. 

PREZENȚA LA VOT ORA 14:00

Prezenţa la vot este 23,71 % la nivel naţional, iar în Bucureşti este 18,41 %, la ora 14:00, la alegerile locale de duminică. 

Până la ora 14:00, în ţară votaseră 4.338.179 de alegători, reprezentând 23,71 % din total. 

În județul Cluj au votat 130.329 de alegători, care reprezintă 21,07 % din totalul de alegători.

În municipiul Cluj-Napoca au votat aproximativ 50.000 de oameni (49.488), reprezentând 17,73 %, până la ora 14:00.

Ora 15:00 – Candidatul independent la Primăria Florești, Horia Șulea, susținut pentru un nou mandat de primar de PMP, PSD sau UDMR, a votat astăzi în jurul prânzului pentru binele tuturor floreștenilor și pentru continuarea proiectelor ample de dezvoltare pe care le-a început.

„Consider că fiecare comunitate are nevoie de oameni alături de care să crească și să se dezvolte. Am votat, OAMENI, NU PARTIDE, am votat pentru oameni din partea unui om. Pentru binele tuturor floreștenilor. Pentru continuarea proiectelor ample de dezvoltare din Floresti, proiecte pe care le-am demarat in ultimii ani, multe din ele fiind deja duse la bun sfarsit.
Ii indemn pe toti florestenii sa isi exercite dreptul la vot, esenta democratiei”,
 a declarat Sulea la iesirea de la urne.

ORA 15:00 – Prezența la vot

Prezenţa la vot este 27,38 % la nivel naţional, iar în Bucureşti este 21,20 %, la ora 15:00.

Până la ora 15:00, în ţară au votat 5.010.356 de alegători, care reprezintă 27,38 % din totalul înscris pe liste. 

În județul Cluj au votat 152.230 de alegători, adică 24,61 %.

De asemenea, în municipiul Cluj-Napoca, până la ora 15:00, au votat 56.646 de oameni, care reprezintă 20,30 %.

Ora 15:45 – Fraudă în Valea Drăganului

Procesul electoral a fost oprit la secția de votare 584 din Valea Drăganului, după ce un bărbat a fost surprins în timp ce introducea mai multe buletine de vot în urnă.

„Toate buletinele de vot erau ștampilate pe primarul PNL al comunei Poieni sau pe reprezentanții Partidului Național Liberal, pentru Consiliul Local Poieni sau Consiliul Județean Cluj. Membrii comisiei de votare au încercat să susțină că erau lipite trei buletine de vot, dar nu au putut explica cum de toate trei erau ștampilate”, au transmis surse din cadrul Poliției Huedin, din cadrul IPJ Cluj, citate de evz.ro.

Incidentul a fost descoperit de reprezentantul USR în secția de votare, care era prezent la urnă pentru a se asigura că nimeni nu introduce mai mult decât un vot. La un moment, dat, bărbatul suspectat de fraudă i-a dat reprezentatului USR patru buletine de vot cu rugămintea de a le introduce în urna de vot. Numai că reprezentantul USR și-a dat seama că este ceva necurat la mijloc și a cerut oprirea procesului de votare.

Ora 16:00 – Opinia directorului Terapia, Dragoș Damian, despre prioritățile pe care trebuie să le aibă aleșii locali după alegerile de astăzi

„Clujul – orașul, județul trebuie să aleagă oameni care să-l navigheze, după criza sanitară, prin criza economică care va dura 2-3 ani (poate mai ușoară aici datorită universităților).

Ei vor trebui să înceapă execuția celor două proiecte de infrastructură – Spitalul Regional de Urgență și Metroul – în condițiile în care, indiferent de abundența de finanțare principală, problema este deficitul de forță de muncă.

Nu în ultimul rând, avem nevoie că orașul să dea strategi de rang național care să scoată România din clișeul de “țară periferică și coruptă”.

Să îi reformeze instituțiile și s-o transforme până în 2030 în țară producătoare de valoare adăugată„, a punctat Damian.

Ora 16:00 – PREZENȚA LA VOT la CLUJ: 28.02% pe județul și 22.79% pe municipiu

Peste 5,5 milioane de români au fost deja la urne, adică 30,94% din totalul alegătorilor, pânp la ora 16:00.

Un număr de 5.662.054 de alegători au votat până la ora 16:00, ceea ce înseamnă 30,94%. În mediul urban au votat 2.573.870 milioane de persoane, iar în mediul rural 3.088.184.

În județul Cluj au votat 173.367 de alegători, adică 28,02 %. Municipiul Cluj-Napoca se situează sub prezența pe județ, cu 22,79 % – 63.600 de votanți.

ORA 18 – PREZENȚA LA VOT

Până la ora 18:00, din cei peste 18 milioane de alegători au votat 6.983.136, adică 38,16%, la nivel național.

Prezența la urne, la nivel național, e mai ridicată în mediul rural, unde au votat 3.820.382 milioane de persoane, asta în timp ce în mediul urban au fost la vot 3.162.754.

În județul Cluj au votat 215.666 de persoane, ceea ce reprezintă 34,86% dintre alegători.

În Cluj-Napoca prezența la urne, până la ora 18:00 a fost de 28,03%, adică 78.218 de votanți.

Totodată, până acum, în județul Cluj, orășenii au ieșit în număr mai mare la vot –  114.863, în timp ce în mediul rural au fost la urne 100.803 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *