Senatorul Mihai Goțiu vrea un nou mandat de senator: „Pentru păduri și pentru educație”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Unul dintre cei mai vocali senatori aleși ai României, dar și parlamentari clujeni, Mihai Goțiu, fost jurnalist, și-a anunțat intenția de a candida pentru al doilea mandat în Senatul României.

Extrem de vocal în Parlament pe probleme de mediu, acesta și-a depus oficial candidatura internă în USR-PLUS pentru un nou mandat și a promis că se va lupta în continuare pentru mediu și educația din România.

Cum și-a motivat fostul jurnalist Mihai Goțiu decizia de a candida pentru al doilea mandat de senator:

„Am luat această decizie pentru a duce la bun sfârșit luptele pe care le-am început în urmă cu peste 25 de ani în societatea civilă și pe care le-am continuat, în ultimii patru ani, în Parlamentul României.Totul a început în 1994, când am participat la salvarea parcului din spatele Teatrului Național din Cluj, amenințat cu dispariția de ideile unui primar de tristă amintire, care a vrut să radă copacii și să ”planteze” în locul lor una din ”celebrele” lui statui.

Un an mai târziu, în toamna anului 1995, am reprezentat studenții Facultății de Drept de la UBB Cluj în organizarea marii greve studențești, care a schimbat fundamental Legea Educației. De drepturile obținute atunci au beneficiat sute de mii și milioane de studenți din generațiile care au urmat.A fost începutul unei implicări civice pentru schimbarea în bine a României întinsă pe mai mult de un sfert de veac.

Am luptat cu rasismul promovat de Gheorghe Funar, m-am implicat în bătălia pentru recuperarea spațiului public al Clujului pentru cetățeni, de la începutul anilor 2000, în lupta pentru Roșia Montană, pentru pădurile României, pentru Justiție ori pentru dreptul la vot al cetățenilor din Diaspora, fiind unul dintre organizatorii protestelor de la Cluj, din noiembrie 2014, care au scos zeci de mii de cetățeni în stradă, și care au dat startul mobilizării pentru stoparea celui mai negru scenariu posibil în care ar fi ajuns România – cu Victor Ponta președinte și Liviu Dragnea prim-ministru.În toamna anului 2016, am răspuns invitației lui Nicușor Dan, și am intrat în USR.

Am primit încrederea colegilor și, ulterior, a cetățenilor, pentru a-i reprezenta în Senatul României. Cantitativ, sunt, de departe, cel mai activ senator din actualul legislativ, dar, dincolo de cifre, sunt câteva victorii pentru care consider că a meritat să fac pasul în politică. Am reprezentat, alături de toți parlamentarii USR, vocea cetățenilor în Parlament. Împreună, cu noi în Parlament și cu voi în stradă, după o luptă întinsă pe mai bine de doi ani, am reușit să blocăm asaltul asupra Justiției.

Am strâns un milion de semnături împreună, și am transmis un mesaj fără echivoc: cetățenii români nu mai vor penali în funcții publice (și vom duce această luptă până când #fărăpenali în funcții publice va fi statuat în Constituție).Personal, prin amendamente la Legile Bugetului, am obținut suplimentări de fonduri pentru infrastructura în educație și, mai ales, am impus protecția mediului ca temă prioritară în Senat și în societate.

Am făcut documentări pe teren și am prezentat public distrugerile din pădurile României și din ariile naturale protejate, măcelărite de drujbele Mafiei; secarea râurilor sub asaltul ”băieților deștepți” din energie, abuzurile și ilegalitățile proiectului de la Certej sau afacerile mizerabile, la figurat și la propriu, cu gunoaie.Acestea au stat la baza controalelor oficiale, multe încheiat cu dosare penale, dar și a unor inițiative legislative. Cea mai cunoscută dintre acestea e, desigur, legea de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM sau ”DNA-ul Pădurilor”, cum a fost numită în presă), pe care Guvernul Orban încearcă să o blocheze (și promit că nu va reuși).

Tot în această vară, după o luptă de aproape jumătate de an în comisiile de specialitate din Parlament, am reușit să impunem modificări anti Mafia Pădurilor în Codul Silvic. La inițiativa mea, re-depunerea Dosarului Roșia Montană la UNESCO a fost inclusă printre condițiile prioritare de susținere a Guvernului Orban și, împreună cu voi, am reușit să-l facem să-și îndeplinească promisiunea.Sunt lupte pe care nu le-aș fi putut duce și nu le-aș fi putut câștiga fără sprijinul și implicarea voastră, a cetățenilor.

Petițiile cu zeci și sute de mii de semnături strânse de Comunitatea Declic, pentru salvarea parcurilor naționale, a apelor și pădurilor au înclinat balanța în dezbaterile din Parlament, la fel cum petițiile pentru Justiție au fost determinante pentru stoparea ascensiunii penalilor. Am transformat în lege inițiativa civică de stopare a ”Metodei Tocătorul”, prin care milioane de copaci au fost furați din pădurile României. Împreună, am dovedit că suntem o forță în fața căreia vechea clasă politică a fost nevoită să se încline.Și nu vreau să mă opresc aici.

Nu am renunțat la stoparea tăierilor de păduri din parcurile naționale și mi-am propus ca România să-și dubleze eforturile de împădurire și să ajungă, în următorii ani, să planteze, cu peste 100 de milioane de copaci mai mult decât o face acum! Vreau să stopez definitiv asaltul asupra râurilor de munte și Mafia Deșeurilor și să scăpăm de gunoaie în natură. Și mi-am impus să-mi conving colegii, din USR PLUS și din celelalte partide din viitorul legislativ, că protecția mediului este o INVESTIȚIE în viitorul sănătos al acestei țări. Un viitor sănătos pentru noi și pentru copiii și nepoții noștri!

Pentru toate acestea, am nevoie, în continuare, de sprijinul și implicarea voastră. Dacă apreciați ceea ce am făcut până acum, în politică, în acest prim mandat de senator, și vreți să ducem, împreună, la bun sfârșit toate aceste lupte pentru #viitorsănătos, vă rog să transmiteți susținerea voastră prin comentarii la această postare și să o dați mai departe. Pentru că USR PLUS și-a asumat să reprezinte voința cetățenilor!„, a sustinut Gotiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *