19 ianuarie 2021
Românii din Diaspora au început să voteze

Românii din Diaspora au început să voteze

Autoritatea Electorală Permanentă a primit deja primele plicuri cu votul românilor din Diaspora. Plicurile cu voturile românilor din Diaspora trebuie să ajungă la biroul electoral până pe 3 decembrie.

Au rămas mai puţin de două săptămâni până mergem iar la urne. Decidem cine să ne reprezinte în Parlament. În străinătate, votul a început deja. Iar primele 2141 de plicuri cu voturile românilor din Diaspora au ajuns la Autoritatea Electorală Permanentă, scrie Mediafax.

Gabriela Zanfir-Fortuna este unul dintre primii români care a votat prin corespondenţă. Gabriela are 36 de ani şi este jurist. În 2016 a plecat din Craiova şi s-a stabilit în Detroit, SUA. Chiar dacă este la mii de kilometri depărtare de casă, Gabriela consideră că votul său este esenţial. „Odată la ceva timp, au şi cetăţenii putere. Au şi ei dreptul să facă ceva în legătură cu ce se întâmplă în ţară. (…)În mod normal, durează destul de mult pentru corespondenţă să ajungă din SUA în România. Mi s-a întâmplat uneori, mai ales în perioada sărbătorilor când trimiteam carduri, să facă 3-4 săptămâni pe drum. Acum, cred că am aproximativ trei săptămâni la dispoziţie pentru ca votul meu să ajungă. Sau un pic mai puţin”.

Gabriela spune că a votat pentru ca familiei ei, care a rămas în ţară, să-i fie mai bine. De la viitorii parlamentari aşteaptă şi să elimine din birocraţie pentru ca românii din străinătate să-şi poată rezolva mai uşor problemele. „Ce aştept din Diaspora este să am parte de proceduri mult simplificate la ambasadă. Să nu mai fiu pusă pe drumuri pentru că vreau nişte documente care s-ar putea obţine foarte uşor electronic”.

Voturile românilor din Diaspora trebuie să ajungă la birourile electorale până pe trei decembrie. Până acum, plicurile cu opţiunile electorale ale românilor din 15 ţări au ajuns deja la AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă: “Din numărul total de plicuri înregistrate, 960 sunt din Spania, 279 din Germania, 216 din Danemarca, 171 din Moldova, 125 din Olanda, 85 din Luxemburg, 80 din Marea Britanie, 76 din Ungaria, 72 din Italia, 49 din Grecia, 13 din Slovacia, 10 din Polonia, 2 din Serbia, 1 din Bulgaria, 1 din Suedia, 1 din Turcia.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *