Istoricul Andrei Muraru a fost numit ambasador la Washington. Tismăneanu amenință că renunță la cetățenie!

Politica nationala Slider

Istoricul Andrei Muraru a fost numit ambasador la Washington de Administrația Prezidențială. Extrem de nemulțumit, politologul american de origine română, Vladimir Tismăneanu amenință că  renunță la cetățenia română dacă Muraru nu va fi… schimbat, lucru puțin probabil să se întample. Murariu l-a inlocuit pe George Maior, numit ambasador in Iordania.

Cei doi au un ”meci” din 2012 , de când Muraru l-a schimbat de la șefia Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) pe… Tismăneanu. IICCMER a fost fondat de istoricii Marius Oprea și Stejărel Olaru în 2007.  După ce a intrat la IICMER, Tismăneanu l-a dat jos pe… Oprea de la IICMER cativa ani mai târziu! 

Redăm postarea lui Tismăneanu de pe contul său de accebok în ”cazul Murariu„

”MANKURTIZÁRE (de asemenea, mancurtizare) s. f. Amnezie, uitare provocată intenționat; supunere. Consilierul prezidential Andrei Muraru si fratele sau geaman Alexandru au fost creati, inventati, nascociti de infractorul Relu Fenechiu. Consilierul prezidential Andrei Muraru este consecinta directa a puciului parlamentar din vara anului 2012. Un puci la care actualul presedinte al Romaniei a consimtit (ma exprim eufemistic). Consilierul prezidential Andrei Muraru a fost numit presedinte executiv al IICCMER de catre premierul uselist Victor Ponta. Scriu aceste randuri a propos de biografia atent cosmetizata care bantuie prin presa a celui care, se pare, a fost ales de presedintele Klaus Iohannis pentru a-i succede d-lui George Maior ca ambasador la Washington. Nu mai departe decat acum cateva zile dl Valeriu Nicolae scria in „Libertatea” despre gemenii fenechii. Sa fiu eu singurul care a citit acel articol? Sunt multe, chiar foarte multe de spus. Dar nu voi face eu treaba jurnalistilor romani…🙂 Ma voi multumi, deocamdata, sa-i sugerez domnului Iohannis numirea celuilalt geaman intr-un post influent la aceeasi ambasada. Afacerile se fac mai sigur in familie. In plus, identici fiind ca infatisare, pot actiona la marea deruta…🙂 Oricum, un nou succes al „Observatorului Cultural” si implicit, al firmei „Musat si Asociatii”. Asemeni secretarei de stat de la Cultura, Iulia Popovici, Andrei Muraru este unul dintre colaboratorii de vaza ai oficiosului Ministerului Corectitudinii Politice. Este impresionant cum stie dl Iohannis sa-si recompenseze amicii si amicele. Un atol de gratitudine intr-un ocean al nerecunostintei…🙂 Indiferent cum privim lucrurile, este o numire strict politica dictata de logica de tipul donnant-donnant. Ce i-a dat si ii da dl Iohannis lui Andrei Muraru e vizibil, documentabil, fara echivoc. Ce i-a dat si ii da Andrei Muraru d-lui Iohannis e mult mai putin clar si documentabil.
Undeva, banuiesc, Felix isi freaca satisfacut mainile. In fine, avem ambasadorul GRIVCO la Washington. Domnule presedinte Iohannis, ingaduiti-mi sa va spun direct, cu deplin respect si cu deplina politete: Numirea lui Andrei Muraru ca ambasador la Washington nu serveste interesul national al Romaniei. Este o gafa care o depaseste pe cea a numirii lui Dan Mihalache la Londra. Am renuntat la cetatenia romana in timpul totalitarismului comunist. Am redobandit-o in 2010. Sunt mandru de ea, dar mi-e teama, domnule presedinte, ca se apropie momentul celei de-a doua renuntari. Sunteti un om incapatanat, domnule Iohannis. Si eu. Vorba Dvs, ghinion. Ramane de vazut pentru cine…
PS Sper ca ma inseala memoria, dar parca imi amintesc de semnaturile unor frati Muraru prin 2003-2004 intr-o revista cu nostalgii verzi, adica legionaroide, numita „Cuvantul romanesc” din Hamilton, Canada…”

Vladimir Tismăneanu este  profesor de știinte politice la Washington si cel care a coordonat Raportul final de Analiză a Dictaturii Comuniste, document oficial al statului român prin care regimul comunist a fost condamnat ca si regim crriminal în Parlament, în decembrie 2006,  de către președintele statului de atunci, Traian Băsescu. Raportul a fost publicat ulterior la editura Humanitas. A fost președinte IICMER. A publicat volume fundamentale de istoria comunismului . Publicist de cursă lungă, a publicat sute de articole și analize, dar și inteviuri în presa postcomunistă prin care a luptat pentru  democratizarea României.

1 thought on “Istoricul Andrei Muraru a fost numit ambasador la Washington. Tismăneanu amenință că renunță la cetățenie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *