Buget 2021 în Florești. Pe ce se duc banii floreștenilor în acest an: infrastructură, școală și creșe noi, utilități, mediu sau digitalizare

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Într-o conferință de presă care a avut loc astăzi, online, primarul Bogdan Pivariu a anunțat bugetul comunei Florești în 2021 și care sunt obiectivele și investițiile care se vor face din banii floreștenilor în acest an.

Veniturile comunei Florești în 2021 sunt de 90.366.790 lei, plus un credit de 44.315.872 lei, iar pentru investiții vor merge anul acesta suma de 38.246.943 lei.

Cheltuielile pentru dezvoltarea și administrarea comunei se ridică la suma de 81.785.343 lei, fiind împărțit în: 31% pentru transporturi, 18.60% pentru protecția mediului, servicii publice generale (15.53%), asigurări și asistență socială (11.40%), învățământ (8.26%), cultură, recreere, religie (6.60%), locuințe, servicii și dezvoltare publică (5.37%), sănătate (2.74%) și ordine publică și siguranță națională (0.50%).

Investiții în infrastructura rutieră la Florești

Primăria Florești a alocat suma de 17.821.000 lei pentru investiții în infrastructura rutieră, în care intră execuția drum de legătură centura Sud, metroul, tren metropolitan, modernizarea străzii Eroilor sau pasarelă pietonală zona Metro.

Infrastructură în utilități: apă, canal, iluminat public

Municipalitatea a alocat un buget de 2.906.561 lei pentru acest segment, iar aici vor fi incluse iluminatul pe strada Eroilor, trecerea cablurilor în pământ pe Eroilor, canalizare în Tăuți, extindere și modernizare iluminat public pe mai multe străzi din Florești sau montare leduri.

Investiții în educație

A fost alocată suma de 2.184.800 lei pentru investiții în sectorul educațional din Florești, iar printre prioritățile principale sunt studiul de fezabilitate pentru o nouă școală P+2E, studiu de fezabilitate și proiect tehnic grădiniță, amenajare creșe și grădinițe.

Investiții în creștearea calității vieții

Pentru acest segment a fost alocată suma de 4.5 milioane de lei pentru construirea unui Parc de joacă pentru copii în cartierul Cetatea Fetei, studiu de fezabilitate, proiect tehnic și execuție pentru adăpost de animale cu și fără stăpân, bugetarea participativă, piață agroalimentară cu parking, plantare de arbori, zona promenadă malul Someșului, etc.

Investiții în cultură și sport

A fost alocată suma de 4.1 milioane de lei pentru acest capitol, care vor merge în amenajare/restaurare Cetatea Fetei, parcul de agrement din Poligon, studiu de fezabilitate Complex sportiv Skate Park, Teren multifuncțional Baza Sportivă str. Someșului, amenajare cămin cultural Luna de Sus, ș.a.

Investiții în digitalizare

Din bugetul local pe 2021 au fost alocați 3.2 milioane de lei pentru Setup-one time sistem informatic și sistem supraveghere video, modernizare și extindere sistem informatic, calculatoare, birou smart mobil, banca de date rurală, amenajare servere sediul Poliției Locale, extinderea sistemului de supraveghere video de pe raza comunei Florești ș.a.

Investiții în mediu și urbanism

A fost alocată suma de 3.2 milioane de lei, bani care vor fi folosiți, printre altele, pentru studiu de fezabilitate, proiect tehnic și execuție reabilitarea termică a blocurilor din comuna Florești, stații de încărcare mașini electrice, coșuri de gunoi inteligente, achizții containere, studiu de trafic, PUZ malul Someșului, PUZ și PUG comuna Florești, plan de mobilitate, strategie de dezvoltare locală, etc.

Fonduri Europene

În momentul acesta nu avem o sumă frumoasă atrasă din fonduri europene, dar ne propunem să îmbunătățim substanțial acest subiect. Avem 36.7 milioane de lei care sunt proiecte depuse de la preluarea acestui mandat, în care am depus proiecte. Aceasta este suma totală care poate fi atrasă dacă proiectele vor fi câștigate”, a declarat Bogdan Pivariu.

„La preluarea mandatului am găsit un singur proiect depus pe fonduri europene, în momentul de față sunt 8 sau 9. Le-am prezentat pe cele care au venit pe linia bugetară a finalului bugetar a Uniunii Europene. Am depus pe ce am găsit, așteptăm finalizarea PNRR-ului și noi direcții de la UE, nu doar în PNRR și ne propunem să atragem fonduri europene în orice domeniu, inclusiv la mobilitate, culoare verzi, piste de biciclete, restaurare de monumente istorice”, a mai declarat primarul.

Conferința de presă poate fi văzută mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *