FOTO & VIDEO Comuna din județul Cluj care de două săptămâni n-are niciun caz COVID-19 / Și ce comună a avut cele mai multe cazuri în această perioadă

Sanatate Slider Special

O comună din județul Cluj poate fi pusă, glumind sau nu, la tabloul de onoare, cum se spunea pe vremea regimului comunist. Ori poate fi privită cu respect și, de ce nu, cu invidie. Din anumite motive, comuna respectivă n-a înregistrat niciun caz COVID-19 în ultimele două săptămâni.

Mai precis, potrivit datelor Direcției de Sănătate Cluj (DSP), în perioada 6 aprilie – 20 aprilie 2021, în comuna Aiton n-a fost înregistrat niciun caz SARS-CoV-2. Comuna are o populație de aproximativ 1.100 de locuitori. 

În data de 6 aprilie, comuna Aiton avea zero cazuri COVID. Situația s-a menținut timp de două săptămâni.

Cum așa?

Au făcut ceva oamenii din primărie să reducă spre zero ori să stopeze infectarea cu noul coronavirus? Sunt educați cei din Aiton să respecte condițiile anti – COVID -19? Ori e vorba de o întâmplare fericită, vorba lui Nety Sandu de la Pro Tv, când se aliniază planetele și din această pricină sunt rezultatele care sunt? Că de magie, suntem siguri: nici vorbă!

Clujulpolitic.ro s-a deplasat, marți, 20 aprilie, în comuna aflată la doar 17 kilometri de Cluj-Napoca și a încercat să afle cum a fost posibil, în vreme de pandemie, ca Aitonul să țină steagul sus, cum s-ar zice, și să nu înregistreze niciun caz COVID-19.

În 20 aprilie, starea de fapt în comuna Aiton era la fel: zero cazuri COVID-19.

N-am situația în față și de asta nu știu de cât timp suntem așa, dar eu zic că avem vreo două-trei săptămâni de când suntem fără niciun caz COVID. Acuma, să știți, nu vreau să ne aducem mari laude nouă, celor de la primărie, dar eu și cu echipa de aici mergem cu mașina prin comună de două-trei ori pe săptămână și cu portavocea îi atenționăm pe cetățenii noștri să poarte mască, să se spele pe mâini, să păstreze distanța și să meargă la vaccin. Le explic ce înseamnă scenariul roșu, adică închiderea comunei. Noi suntem o comună mică, de nici 1.100 de locuitori. Gândiți-vă ce înseamnă ca 4-5 ori 6 persoane să fie infectate! Automat suntem blocați. Așa că, încercăm prin astfel de măsuri să prevenim infectarea populației. Sigur, în parte ar fi și meritul nostru, al celor de la primărie, dar în cea mai mare parte e meritul cetățenilor din cele două sate ale comunei, Aiton și Rediu, care înțeleg această problemă. Eu cred în COVID și în boala asta, dar, totuși, să știți că e foarte greu să-l faci pe un om de 70-75 de ani să înțeleagă că există acest virus și că e posibil să aducă multă nefericire în multe familii”, a declarat primarul comunei Aiton, Nicolae Făgădar. 

Edilul comunei Aiton a mai spus că se gândește ca, de Sărbătorile Pascale de peste câteva zile, să facă un anunț referitor la măsurile de siguranță ce trebuie în continuare luate de populația din cele două sate. 

Primarul comunei Aiton, Nicolae Făgădar, e la al cincilea mandat. Foto: Tibi Fărcaș

„Ne e dor să petrecem, să ne îmbrățișăm!” 

Pe de altă parte, pe străzile comunei Aiton, viața pare că nu s-a schimbat foarte mult față de cea din vremurile normale. Totuși, sunt niște mici detalii, niște diferențe care acum se văd și se simt. Oamenii poartă mască, iar unii dintr ei sunt destul de timizi ori timorați la întâlnirea cu presa. 

Ce facem? Purtăm mască atunci când mergem la magazin și ne ferim de COVID”, ne spune o bătrânică de aproape 80 de ani, care la vederea echipei de la clujulpolitic.ro și-a tras repede baticul pe gură, peste mască, și a mers mai departe. 

Foto Tibi Fărcaș

La barul comunei, o familie cu un copil mic stă la o masă la cafea, apă și suc. E aproape de ora prânzului. Pornim discuția despre COVID și despre faptul că în Aiton nu s-a înregistrat, de două săptămâni, niciun caz cu noul coronavirus. Le întrebăm pe cele două femei de la masă cum se protejează de COVID și dacă, până la urma urmei, cred în el. 

Cum să nu credem? Purtăm mască, ne dăm cu dezinfectant și-i ferim și pe copii de virusul ăsta nenorocit!”, spune Cristina Moldovan. 

Plusăm și le întrebăm: „Dar de ce vă e cel mai dor acum?”

De vremurile de dinainte de pandemia asta. Ne e dor de o petrecere, da, ne e dor să petrecem, ne e dor să ne vedem și să ne îmbrățișăm cu prietenii! N-am mai făcut asta de mai bine de un an!”, mai spune Cristina. 

La birtul din comună, viața decurge aproape normal. Foto: Tibi Fărcaș.

La masa vecină, doi bărbați sorb din cafeaua pusă în pahar și trag cu nesaț din țigară. Erau atenți la discuția de lângă ei și, probabil, se așteptau să fie și ei intervievați. Pe masă, sunt puse măștile de protecție. 

Dom’le, eu cred că COVID-ul ăsta există. Ne protejăm cum putem, cu mască, cu distanțare… Cu dezinfectant. Și mie mi-e dor de vremurile în care puteam vorbi și ne puteam întâlni fără măsurile ăstea! Când vom scăpa de mască? Eu zic că de-abia anul viitor, pe vremea asta”, opinează Ioan Podar, agricultor și cetățean de când se știe al comunei Aiton.

Comuna Aiton se compune din două sate, Aiton și Rediu, și are o populație de 1.089 de locuitori, potrivit ultimelor date oficiale. 

Comuna din Cluj cu peste 10 cazuri/1.000 locuitori

La extrema cealaltă, o altă comună din județul Cluj a avut aproape două săptămâni valori de peste 7,5 de cazuri la o mie de locuitori. Este vorba de comuna Bonțida, care în 2 aprilie avea peste 7,5 cazuri/1.000 loc., în următoarea zi peste 8 cazuri la mie, iar din 4 aprilie până în 16 aprilie, a avut cea mai mare rată de infectare cu noul coronavirus din județ: 10 sau peste 10 cazuri/1.000 locuitori. De vineri, 16 aprilie, incidența COVID -19 în comuna Bonțida a scăzut constant, iar azi, 20 aprilie, s-au înregistrat 5,79 cazuri/1.000 locuitori. 

 

Un reportaj realizat de către Tudor Știrbu și Tiberiu Fărcaș

1 thought on “FOTO & VIDEO Comuna din județul Cluj care de două săptămâni n-are niciun caz COVID-19 / Și ce comună a avut cele mai multe cazuri în această perioadă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *