Dâncu, PSD: „am privit Europa ca pe un Moș Crăciun care aduce bani pe care trebuie să îi cheltuim”

Politica nationala Slider
Presedintele Consiliului National al PSD, Vasile Dâncu, spune că Europa suportă cu greu Romania din cauza lipsei de performanta deoarece „am privit Europa ca pe un Mos Craciun care aduce bani pe care trebuie sa ii cheltuim”.
Dâncu a discutat și despre Planul National de Redresare si Reziliență (PNRR) care, spune el, presupune reforma societatii romanesti in toate domeniile.
 
”Am lucrat la primul proiect european care nu a inceput la 1 ianuarie 2007, dosarele s-au inchis in 2004 si cea mai grea munca pentru a compatibiliza sistemul statului romanesc post comunist, cum era atunci, cu un proiect european. A fost un efort de reflectie, am lucrat alaturi de universitati, patronate, toata lumea a participat la un proiect colectiv.”, explică sociologul.”Pe Pușcaș, (negociatorul român cu UE n.r.) îl ura toata lumea pentru ca venea cu reguli, cu schimbari in domeniul economic. E usor sa pescuiesti in ape tulburi in perioada de dupa Revolutie. Chiar daca acum suntem cei care credem in urmatoarea utopie: natura a creat piata, piata a creat capitalismul si capitalismul aduce fericire. Aceasta utopie, aceasta ecuatie a fost foarte greu sa o implementam in Romania, in acea perioada. Noi am participat impreuna la constructia unor proiecte concrete pentru Romania europeana si suntem mandri ca am participat atunci, cand am pregatit dreptei triumful din 2007, sa fi facut ce am putut noi in acea perioada. Cred ca noi ar trebui sa recunoastem si sa fim mandri ca suntem contemporani cu un proiect, cel mai important si generos din toate timpurile. Este un proiect de stanga, este un proiect pentru Europa sociala. Din pacate, Europa nu a avut politicienii care sa puna acest vis in realitate”, a declarat Dâncu, duminică, la un eveniment organizat de PSD cu ocazia Zilei Europei.

Vasile Dincu a vorbit si despre primul studiu pe care l-a facut, ca sociolog, despre sperantele romanilor in ceea ce priveste Uniunea Europeana, iar acestia vedeau UE ca pe un Mos Craciun care aduce bani de cheltuit.

Modelul Moș Crăciun

„Din pacate, primul studiu pe care l-am facut in 2001, despre sperantele romanilor in Europa, mi-a aratat un model care este total inadecvat la ceea ce urma sa se intample, modelul Mos Craciun. Am privit Europa ca fiind un fel de Mos Craciun care vine cu bani si noi trebuie numai sa ii cheltuim. Acest model a ramas pana astazi pentru ca pana la urma a aparut si Mos Craciun, a aparut si Santa Claus si a ramas modelul. Inchipuiti-va – si aici o sa fac referire la PNRR – PNRR arata ca guvernul din acest moment nu intelege nimic despre ce ar trebui sa fie acel proiecte. Nu este vorba despre o cerere de proiecte, oricat de bine ar fi facute ele, in PNRR, este vorba de reforma societatii in toate domeniile”, a afirmat Dincu.

„Nu trebuie sa fim triumfalisti pentru ca pana acum nu am dus un proiect romanesc la Bruxelles. Stiu cum s-a facut cea mai mare parte din proiectul romanesc, mai degraba am tradus aquis-ul comunitar si nu am valorificat nici acel 30 la suta desre care se spune ca poti sa iti faci propria libertate. Intr-un fel, am ratat mare parte din proiectul european al Romaniei, dar pe de alta parte, trebuie sa recunoastem, Romania s-a schimbat foarte mult in ultimii ani si este un efect al modelului european”, a declarat politicianul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *