Noi informații despre rectificarea bugetară, anunțate de premierul Florin Cîțu

Politica nationala

Premierul Florin Cîţu informează, în prag de rectificare bugetară, că Guvernul îşi propune să menţină deficitul bugetar la 7,16% sau mai mic iar, în funcţie de aceasta, se va vedea dacă este nevoie să se modifice ceva la alocarea resurselor în buget.

Într-o postare pe Facebook, premierul a transmis că, cheltuielile efectuate în trimestrul al II-lea al anului 2021 au fost sub nivelul programat şi că „este necesar ca în perioada imediat următoare să se intensifice eforturile de implementare a proiectelor de investiţii finanţate atât din resurse bugetare interne cât şi din fonduri externe nerambursabile”.

Redăm postarea premierului:

Despre rectificare.

Rectificarea bugetară are la bază execuţia bugetară.

În funcţie de execuţia bugetară, vedem dacă este nevoie să modificăm ceva la alocarea resurselor în buget, pentru A MENŢINE deficitul bugetar la ŢINTA de 7.16%.

Acesta este singurul rol al rectificării bugetare.

Referitor la execuţie, mai jos câteva dintre concluziile apărute în Raportul privind execuţia bugetară pe al doilea trimestru al anului 2021:

„Cheltuielile bugetare efectuate în trimestrul al II-lea al anului 2021 s-au situat sub nivelul programat în cazul majorităţii titlurilor de cheltuieli şi în special în cazul cheltuielilor de capital şi a celor cu proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile”;

„Este necesar ca în perioada imediat următoare să se intensifice eforturile de implementare a proiectelor de investiţii finanţate atât din resurse bugetare interne cât şi din fonduri externe nerambursabile astfel încât să se recupereze din decalajul, faţă de cheltuielile programate a se efectua, înregistrat în primele două trimestre ale anului 2021. De asemenea, în acest context, şi sumele atrase din fonduri externe nerambursabile ar urma în perioada următoare să recupereze din decalajul înregistrat în perioada analizată”;

„De asemenea, se impune ca la nivelul ordonatorilor principali de credite, să fie luate măsuri pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor externe nerambursabile, precum şi pentru creşterea rigurozităţii în programarea trimestrială a cheltuielilor publice”.

Este foarte clar că nu există elemente care să ducă la creşterea deficitului bugetar, iar resursele alocate în buget, la începutul anului, sunt suficiente, având în vedere ritmul cheltuielilor lunare din prima jumătate a anului.

Bineînţeles, există şi elemente noi pe care trebuie să le luăm în calcul la această rectificare. Aşa că bugetele unor ministere vor beneficia de resurse suplimentare, dar în limita deficitului bugetar asumat, de 7.16% (sau mai mic).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *