Cioloş, către membrii USR: „Iohannis şi Cîţu au ales PSD. Pactul cu Ciolacu, Firea şi Grindeanu îi va costa scump pe români”

Politica nationala

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a transmis, marţi, o scrisoare membrilor partidului său, în care a criticat decizia liberalilor de a negocia cu social-democraţii formarea unui nou Guvern, susţinând că USR „nu va vota niciodată un guvern capturat de PSD”.

De asemenea, Cioloş se întreabă cât de mult îi va costa pe români „compromisul” încheiat de preşedintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîţu şi liderii PNL.

Remarcile liderului USR vin în contextul în care majoritatea liderilor liberali au decis luni seară, într-o şedinţă la Vila Lac, care a durat până aproape de miezul nopţii, că PNL va negocia formarea noului Guvern cu PSD.

S-au înregistrat 48 de voturi pentru colaborarea cu PSD şi 22 împotrivă. Anterior, şi PSD şi UDMR au decis în forurile statutare să înceapă negocierile în aceeaşi direcţie, astfel că se prefigurează o posibilă mare coaliţie între cele trei partide, susţinută de grupul minorităţilor naţionale.

Mesajul lui Ciolos:

Salut,

Îţi scriu aceste rânduri într-un moment dificil. După mai bine de două luni de criză politică, PNL a luat decizia de a forma un nou guvern alături de PSD.

Klaus Iohannis, Florin Cîţu şi liderii PNL au ales compromisul cu PSD, deşi aveau posibilitatea să continue guvernarea cu USR şi UDMR. În săptămânile următoare, vom vedea şi cât de scump îi va costa pe români pactul cu Ciolacu, Firea şi Grindeanu.

USR nu va vota niciodată un guvern capturat de PSD.

În decembrie anul trecut, USR a intrat la guvernare cu un obiectiv clar: să facă reformele prin care România să devină o ţară modernă, cu adevărat europeană. Şi în cele opt luni de guvernare, am reuşit să dăm României cel mai important program de reforme de după 1989, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă: un program de 30 de miliarde de euro care poate finanţa construirea de spitale moderne, digitalizarea şcolilor şi extinderea reţelei de autostrăzi.

Am sperat că ceea ce liderii penelişti le-au spus oamenilor în ultimele campanii electorale sunt şi lucrurile în care ei cred. Din păcate, ne-am înşelat. Multe dintre acţiunile acestor lideri ne-au arătat că aproape tot ce conta era accesul la resurse şi puterea de dragul perpetuării unui stil de administraţie clientelar şi desprins de la nevoile reale ale oamenilor. USR s-a opus în toată această perioadă, în Guvern şi în Parlament, la cultivarea vechilor metehne ale politicii româneşti: păstrarea privilegiilor, piedicile puse modernizării, banii distribuiţi fără criterii din pixul unui singur om.

Guvernarea din care am făcut parte a trebuit să gestioneze cea mai gravă criză sanitară cu care s-a confruntat România în istoria contemporană. Nu am reuşit să facem toate lucrurile pe care ni le-am propus la alegerile din 2020. Dar miniştrii şi demnitarii noştri au acţionat mereu cu onestitate şi cu bună credinţă. Iar atunci când am refuzat să acceptăm că dezvoltarea României trebuie să treacă prin buzunarele baronilor locali, am fost înlăturaţi de la guvernare.

Din acest moment, pentru USR începe o nouă etapă. Trecem în opoziţie la vechile partide şi în luptă cu orice formă de extremism. Vom fi cel mai mare partid din opoziţie şi singurul care îmbrăţişează valori democratice, autentic liberale şi europene. Vom continua să muncim pentru implementarea reformelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Vom sancţiona cu fermitate derapajele guvernării PNL-PSD. Şi vom folosi această perioadă pentru a reface legăturile cu oamenii din stradă şi pentru a construi viziunea noastră pentru o România modernă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *