USR: „Frăţia PNL – PSD forţează tunul imobiliar de 500 de milioane de euro de la Romexpo”

Politica nationala

„Frăţia PNL – PSD forţează tunul imobiliar de 500 de milioane de euro de la Romexpo”, este acuzația lansată de USR, care atrage atenţia că, la solicitarea PNL, proiectul de lege vizând cedarea gratuită a terenului de la Romexpo a fost introdus pe ordinea de zi în Comisia Economică a Senatului şi a primit aviz favorabil.

Următorul pas este votul în plenul Senatului. For decizional pe acest proiect este Camera Deputaţilor.

Din prima zi, frăţia PNL – PSD forţează tunul imobiliar de 500 de milioane de euro de la Romexpo. Astăzi, la solicitarea PNL, tunul transpartinic a fost introdus pe ordinea de zi şi votat în Comisia Economică. Cu 7 voturi pentru şi 3 împotrivă, ‘legea Romexpo’ a primit aviz favorabil şi merge la vot în plenul Senatului. USR a votat împotrivă. Terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit de stat. Avem nevoie să ne valorificăm activele statului în mod transparent şi printr-o licitaţie deschisă adresată pieţei şi cu respectarea competiţiei. Continuăm lupta pentru a opri marea hoţie PSD-PNL, scriu, pe Facebook, reprezentanţii USR.

Iniţiativa legislativă urmează să fie dezbătută şi votată în Plenul Senatului, care este prima cameră sesizată.

Conform iniţiativei legislative, 46 hectare de teren din zona Romexpo ar urma să fie trecute din proprietatea statului în proprietatea privată a CCIR, urmând ca pe acestea să se desfăşoare un „program de reabilitare urbană”, în fapt, un proiect imobiliar gigantic, în valoarea de aproape 3 miliarde de euro, conform estimărilor dezvoltatorilor.

USR s-a opus şi se opune unei asemenea operaţiuni care are ca rezultat înstrăinarea fără niciun fel de beneficiu a bunurilor statului. În sprijinul poziţiei sale, USR a adus ca argumente poziţiile exprimate de Ministerul Justiţiei, de Ministerul de Finanţe, de Consiliul Concurenţei şi de RAPPS, care toate s-au opus unui asemenea demers. De asemenea, Comisia Europeană şi-a exprimat interesul cu privire la această iniţiativă legislativă.

USR şi UDMR au atacat, anul trecut, la Curtea Constituţională iniţiativa legislativă, iar CCR a declarat-o constituţională (în ciuda opiniei separate exprimată de doi judecători constituţionali care au afirmat că o asemenea operaţiune se face prin hotărâre de guvern şi nu prin lege). Legea s-a reîntors în Parlament, la reexaminare, în urma cererii venite din partea Preşedintelui României.

În aprilie 2021, PNL a început să facă presiuni pentru adoptarea pe repede înainte a legii, fără niciun fel de dezbatere publică. USR s-a opus şi a blocat adoptarea rapidă a iniţiativei. În viziunea USR, terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit de stat. Avem nevoie să ne valorificăm activele statului în mod transparent şi printr-o licitaţie deschisă adresată pieţei şi cu respectarea competiţiei„, a transmis partidul condus de Dacian Cioloş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *