Statul român va cumpăra în acest an 15.000 de brăţări electronice. Lucian Bode: „Operaţionalizarea lor e o provocare. Deocamdată analizăm”

Politica nationala

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, la Digi24, că operaţionalizarea brăţărilor electronice este o “provocare”. Afirmaţiile şefului MAI vin în contextul în care statul român va achiziţiona în acest an primele 15.000 de brăţări electronice.

Potrivit sursei citate, Guvernul ar putea adopta săptămâna viitoare proiectul prin care vor fi cumpărate kiturile necesare pentru aceste sisteme. Ele vor funcţiona într-un program pilot, din care vor face parte şi peste 500 de poliţişti, pe care Ministerul de Interne se pregăteşte să îi recruteze.

„În a doua parte a anului, mai exact, putem vorbi de implementarea acestui proiect pilot la nivelul a trei judeţe şi Bucureşti. Deocamdată analizăm, să luăm din fiecare regiune, tocmai pentru a vedea cum funcţionează sistemul, cum funcţionează semnalul”, a declarat Bode.

Cine va purta aceste brăţări?

„Cei care primesc ordin de protecţie şi, evident, cel considerat agresor şi atunci semnalul când se apropie mai mult decât prevăd reglementările legale va fi transmis automat. De aceea ne trebuie acest soft, să putem să transmitem în timp real şi în timp real să intervenim. Degeaba este transmis, dacă nu avem echipe, patrule, care să intervină imediat şi să oprească o eventuală agresiune”, a completat Bode..

În 2021, au fost raportate peste 45.000 de agresiuni în familie, în timp, numărul persoanelor care au încălcat ordinele de protecţie a crescut cu 18%.

Reamintim că, în decembrie anul trecut, deputata USR Oana Ţoiu a solicitat atât Guvernului, cât şi instituţiilor cu rol în dezvoltarea şi administrarea SIME să comunice demersurile efectuate până în prezent în vederea adoptării normelor de aplicare a legii care prevede monitorizarea electronică a infractorilor pentru protecţia victimelor violenţei domestice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *