Partidele au primit subvenţii de la stat de peste 232 milioane de lei în 2021. Pe ce s-a dus majoritatea banilor

Politica nationala

Autoritatea Electorală Permanentă a informat, marţi, că, în 2021, valoarea subvenţiilor virate din bugetul de stat în conturile partidelor s-a ridicat la 232.766.294,91 lei. PSD a cheltuit 71,21% din aceşti bani pentru presă şi propagandă, în timp ce PNL 64,21%.

„Urmare a monitorizării de către Serviciul de urmărire a respectării destinaţiei subvenţiilor a informaţiilor referitoare la cheltuielile angajate de către formaţiunile politice din subvenţiile de la bugetul de stat, conform datelor deţinute, precum şi a celor transmise de partidele politice, s-a constatat că în perioada ianuarie-decembrie a anului 2021 au fost angajate cheltuieli în procent de 47,62% din totalul sumelor încasate”, se arată într-un comunicat al AEP.

Potrivit instituţiei, în structura cheltuielilor angajate din subvenţia de la bugetul de stat ponderea cea mai mare au avut-o următoarele categorii de cheltuieli:

  • cheltuieli pentru presă şi propagandă: 71,21% la Partidul Social Democrat şi 64,21% la Partidul Naţional Liberal;
  • cheltuieli cu chiriile şi utilităţile: 34,07% la Partidul Pro România;
  • cheltuielile cu personalul: 45,83%, la Uniunea Salvaţi România şi 38,75% la Partidul Mişcarea Populară.

„Precizăm că analiza grafică şi situaţia detaliată a cheltuielilor angajate de către formaţiunile politice în anul 2021, exprimată atât în sume fixe cât şi în procente, au fost publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente la adresa web www.finantarepartide.ro şi pot fi accesate la poziţia 134″, se mai arată în comunicat.

Reamintim că, în decembrie 2021, expertul în politici publice Septimius Pârvu, de la think tank-ul Expert Forum, a vorbit despre valoarea subvenţiilor repartizate partidelor politice în bugetul de stat pentru anul 2022. Pârvu şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu sumele mari de bani acordate partidelor politice de către Autoritatea Electorală Permanentă, susţinând că “este greu de crezut că partidele cheltuie atât”.

„Bugetul a fost publicat ieri şi posibil să fie aprobat azi, în vreo oră. Pe repede înainte, fără pic de dezbatere publică. Desigur va fi când va ajunge în Parlament (haha). Printre altele, m-am uitat cât vor primi partidele politice în 2022, din subvenţii. AEP are în buget 234 de milioane, un pic mai puţin decât 252 de milioane în 2020 şi 2021. Daaar în 2021 bugetul iniţial era de 162 de milioane şi suma a fost mărită semnificativ la rectificare. Deci, cine ştie ce potenţial are în 2022, poate ajunge pe la 400 de milioane.

Ce mă nedumereşte însă este faptul că AEP a trecut o execuţie preliminată (estimată) de fix 234 milioane pentru 2021. Este greu de crezut că partidele şi cheltuie atât. Dacă ne uităm pe datele de la AEP, până în septembrie partidele primiseră 118 milioane şi cheltuiseră 67, deci jumătate. Matematica simplă arată că nu au cum să cheltuiască semnificativ mai mult în ultimele luni, mai ales că au primit aproape 90 de milioane în plus. Deci, de ce primesc partidele mult mai mult decât pot cheltui şi de unde iese calculul ăsta?”, a precizat analistul, pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *