Klaus Iohannis: „Dezrobirea romilor a pus piatra de temelie a procesului de recuperare a identităţii unei comunităţi încercate de istorie”

Politica nationala

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor. Șeful statului spune că lupta cu manifestările rasiste şi xenofobe, depăşirea prejudecăţilor, precum şi atingerea egalităţii reale de şanse pot fi asigurate prin educație și cultură.

Totodată, Klaus Iohannis a precizat că se împlinesc 166 de la de ani de la momentul în care comunitatea romă şi-a dobândit libertatea.

„Într-o perioadă în care discursul incitator la ură, violenţa şi intoleranţa sunt din nou prezente în spaţiul public, avem datoria de a rămâne vigilenţi şi de a nu permite ca drepturile omului să fie încălcate, iar romii să fie o dată în plus marginalizaţi.

Am convingerea că lupta cu manifestările rasiste şi xenofobe, depăşirea prejudecăţilor, precum şi atingerea egalităţii reale de şanse pot fi asigurate prin educaţie şi cultură. În „România Educată”, minorităţile naţionale sunt preţuite, iar relaţiile dintre oameni şi autorităţi se bazează pe dialog şi pe aprecierea diversităţii, forţele motrice ale progresului Europei”, a transmis președintele României.

„Depășirea prejudecăților, asigurată prin educație”

Președintele României spune că actul dezrobirii romilor, de la 1856 „este expresia consensului elitelor politice ale acelor vremuri asupra unui obiectiv major: aderarea României la valorile umaniste occidentale, prin includerea romilor în destinul şi construcţia naţiunii”.

Klaus Iohannis a reaminti, în mesajul său, de faptul că minoritatea romă a fost prezentă în momentele fondatoare ale istoriei României, împărătșind greutățile și idealurile țării.

„De atunci şi până în prezent, comunitatea roma a contribuit constant la modernizarea ţării noastre. Minoritatea roma a fost prezentă în momentele fondatoare din istoria României şi a împărtăşit greutăţile, dar şi idealurile şi speranţele naţiunii noastre. Ziua Dezrobirii Romilor ne oferă un bun exemplu de a evidenţia capacitatea societăţii noastre de a-şi găsi coeziunea.

Dezrobirea romilor a pus piatra de temelie a procesului de recuperare a identităţii şi a memoriei unei comunităţi profund încercate de istorie. Evocăm astăzi amintirea victimelor robiei, ale deportărilor, umilinţelor, privaţiunilor şi ale asimilării forţate. (…) Ziua Dezrobirii Romilor este şi un prilej înnoit de reflecţie asupra setului de valori care a stat la baza viziunii şi a acţiunii elitelor care au luptat, la începuturile modernităţii României, pentru libertatea şi demnitatea romilor, ca parte de nedespărţit a libertăţii şi demnităţii naţionale.

Să valorificăm efortul lor şi să continuăm să acţionăm în acelaşi spirit de solidaritate, responsabilitate şi respect faţă de semeni”, a mai transmis președintele Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *