Lecție de istorie predată la Clujul Politic LIVE!, de profesorul Virgiliu Țîrău: „Această invazie nu va marca doar generația lor, ci și generația noastră”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Profesor universitar Virgiliu Țîrău de la Universitatea Babeș-Bolyai a fost invitatul moderatorului Tiberiu Fărcaș la emisiunea online Clujul Politic LIVE! de vineri, 4 martie. Acesta a făcut o analiză despre situația tensionată de la granița României cu Ucraina, despre războiul declanșat de forțele Federației Ruse, dar și despre solidaritatea arătată de români pentru poporul ucrainean.

„E un context geopolitic care poate să accelereze timpul istoriei, nu știu unde vom merge, nu mă pricep la asta, dar știu acest lucru, că Rusia, în momentul de față profesează ceea ce a profesat în ultimii 30 de ani, adică din 93 încoace prin șeful FSB de atunci, Evgheni Primakov, care a devenit ulterior prim-ministru, până în 1999, Rusia definește ca pericol major pentru ea faptul că nu este consultată în problemele internaționale în acest aeral geopolitic. Asta este ceva ce Rusia a resimțit de-a lungul istoriei.

De fiecare dată când Rusia s-a simțit pusă la colț nu a făcut altceva decât să își împingă frontierele și să provoace un război, să ocupe teritorii, populații și să le civilizeze în limba rusă. Asta a făcut din secolul 16 și până în secolul 21. Iertați-mă că spun lucrul acesta, dar e cât se poate de evident. Putin se zice că e venit din negura orizontului, nu e venit chiar din negură. El se legitimează într-un mare război,  după ce-l de-a doilea, contra  cecenilor”, a declarat profesorul la Clujul Politic LIVE!.

Intră România în Schengen?

Istoricul Virgiliu Țîrău a vorbit și despre posibila intrare a României în spațiul Schengen după demonstrația de solidaritate arătată Ucrainei.

„Câteodată criteriile se înmoaie, pozițiile se înmoaie și s-ar putea ca Uniunea Europeană să aibă nevoie de niște granițe mai solide la Est, iar România a făcut investițiile necesare ca aceste granițe să fie solid apărate la Est, dar vedeți că am mai rămas cu niște benchmark-uri, care au făcut ca din punct de vedere politic pe justiție și pe alte criterii să nu putem să aderăm la spațiul Schengen.

Intrarea în Schengen înseamnă de fapt că odată ce ai intrat în România ai intrat în Uniunea Europeană și s-au spiritualizat frontierele, nu mai există controale la frontieră”, a declarat Țîrău.

Universitarul a mai precizat că acest război nu va marca doar generația lor, ci și a nostră.

„Drama umanitară va continua din nefericire. Sunt gata să spun că pentru câtva timp jurnaliștii, analiștii și reprezentanții societății civile vor vorbi nu numai despre această dramă umanitară, ci și despre exodul femeilor și copiilor. Este o situație nemaiîntâlnită în istorie, aceea că traversează această cale a războiului, încercare de i se salva femeile și copii.

E o dramă teribilă care se petrece la Est de noi, iar estimările sunt de 4 sau 6 milioane de persoane și va fi foarte greu de gestionat. Suntem la începutul unui proces, dacă războiul se va prelungi și se va transforma dintr-un război de autoapărare într-un război de gherilă atunci procesul acesta de transfer al mamelor și copiilor va continua și se va produce o catastrofă. Asta e o problemă care ar trebui să fie gestionată exact cum este gestionată acum, cu foarte multă solidaritate.

Această invazie nu va marca doar generația lor, ci și generația noastră, pentru că nimeni nu a crezut că vom mai asista după 30 de ani de progres, pace și, în aparență, prosperitate, la un rivirement al războiului convențional, un război care datorită mijloacelor de comunicare e unul pe care îl trăim fiecare dintre noi și îl receptăm într-o formă care e greu de gestionat”, a mai sustinut profesorul universitar.

Emisiunea poate fi urmarite mai jos:

2 thoughts on “Lecție de istorie predată la Clujul Politic LIVE!, de profesorul Virgiliu Țîrău: „Această invazie nu va marca doar generația lor, ci și generația noastră”

  1. Am observat comentarii de putiniști care îl condamnă pe Zelensky pt că nu și dă demisia că să oprească războiul! Acești oameni nu numai că fac o politică putinistă dar au o atitudine disprețuitoare și la adresa ROMÎNILOR care ajută Ukraina și refugiații
    1) Dacă noi am fi în situația Ukrainei și Președintele ar fugi sau s ar preda ei ar fi primii care ar urlă „FUGE TRĂDĂTORUL”!
    2) Uită că Putin Criminalul nu a declarat război lui Zelenský ci Ukrainei! Iar de cînd e lumea lume adevărații Conducători au fost cei care au stat șiau luptat cu dușmanii!
    3)putiniștii îl urăsc pt că I a dat mat Piticaniei de la Kremlin arătând cît de mare este el și cît de mică este Pițigăiat atît că statură cît și ca om!
    4) Cel mai mult îi afectează faptul că ei cei care îl ridicau în slăvi pe Criminal și Rusia asistă la căderea Nebunului și a Rusiei!
    5) Ș a de.onstrat ceea ce americanii au profețit dr mult:”Rusia este uriașul cu picioare de lut”!Glig

  2. Am observat comentarii de putiniști care îl condamnă pe Zelensky pt că nu și dă demisia că să oprească războiul! Acești oameni nu numai că fac o politică putinistă dar au o atitudine disprețuitoare și la adresa ROMÎNILOR care ajută Ukraina și refugiații
    1) Dacă noi am fi în situația Ukrainei și Președintele ar fugi sau s ar preda ei ar fi primii care ar urlă „FUGE TRĂDĂTORUL”!
    2) Uită că Putin Criminalul nu a declarat război lui Zelenský ci Ukrainei! Iar de cînd e lumea lume adevărații Conducători au fost cei care au stat șiau luptat cu dușmanii!
    3)putiniștii îl urăsc pt că I a dat mat Piticaniei de la Kremlin arătând cît de mare este el și cît de mică este Pițigăiat atît că statură cît și ca om!
    4) Cel mai mult îi afectează faptul că ei cei care îl ridicau în slăvi pe Criminal și Rusia asistă la căderea Nebunului și a Rusiei!
    5) Ș a de.onstrat ceea ce americanii au profețit dr mult:”Rusia este uriașul cu picioare de lut”!Glig Ziceți să vă ia dracu de putiniști dacă acesta nu este duplicat! Mincinoși gen Putin și Năvalnic! Dacă mai este un duplicat postați l că să mă faceți voi pe mine mincinos!TICĂLOȘI PUTINIȘTI!RUȘINE MINCINOȘILOR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *