În timp ce tot mai multe asociaţii din Rusia, printre care cele ale medicilor şi cadrelor universitare, cer oprirea războiului, tratativele de pace nu înaintează, iar Moscova susţine că luptători din 62 de ţări i se împotrivesc pe frontul din Ucraina.
Un grup de activişti ruşi pentru drepturile omului va publica o scrisoare deschisă prin care cere Moscovei să pună capăt războiului din Ucraina. Manifestul, semnat de 11 activişti de seamă, printre care Lev Ponomaryov, Oleg Orlov şi Svetlana Gannuşkina, anunţă formarea unui nou consiliu anti-război al apărătorilor drepturilor omului ruşi şi este cea mai largă declaraţie colectivă împotriva războiului a activiştilor ruşi.
Ei vor cere, de asemenea, Ministerului Apărării să publice informaţii exacte cu privire la numărul de soldaţi ruşi ucişi. „Cetăţenii ruşi sunt implicaţi în operaţiuni militare pe teritoriul Ucrainei, unde devin complici la crime de război şi mor ei înşişi”, se arată într-un proiect al comunicatului.
„Primul nostru obiectiv este să-i ajutăm, bazându-ne pe Constituţia şi pe legislaţia rusă, şi să îi ajutăm pe toţi cei care sunt forţaţi ilegal să participe la ostilităţi”. Al doilea obiectiv al activiştilor este să ofere asistenţă juridică familiilor militarilor rusi care „nu au informaţii”.
Mai multe comunităţi profesionale, inclusiv medici şi cadre universitare, au publicat scrisori deschise în semn de protest faţă de războiul din Ucraina. Pe frontul negocierilor de pace nu se fac paşi în faţă.
„Nu facem progrese în probleme politice majore”, a declarat negociatorul şef rus, Vladimir Medinski, potrivit agenţiei Interfax, despre discuţiile dintre Rusia şi Ucraina. În schimb, poziţiile devin „mai apropiate” pe probleme secundare, a adăugat el.
Ministerul rus al Apărării a declarat că aproape 6.600 de luptători din 62 de ţări străine au sosit în Ucraina, la invitaţia autorităţilor de la Kiev, pentru a lupta împotriva invaziei ruse. Potrivit ministerului, citat de Tass, avem de-a face cu „mercenari şi terorişti”.