Ce a spus ministrul ungar de Externe despre războiul din Ucraina: „Așteptăm respect pentru decizia noastră…”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Ministrul maghiar de Externe, Szijjártó Péter, a fost, joi, 14 aprilie 2022, la Cluj-Napoca, unde a efectuat o vizită oficială, după alegerile parlamentare din Ungaria.

Liderii de la Budapesta au transmis în repetate rânduri că Ungaria are o poziţie clară în privinţa războiului din Ucraina și nu se alătură deciziilor UE sau NATO de a livra armament sau echipamente miltiare. Ba mai mult, Ungaria se abate de la sancțiunile impuse de UE și insistă să plătească gazul rusesc în ruble.

De asemenea, în discursul său de victorie de după alegerile parlamentare, premierul Viktor Orban l-a numit pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski „un adversar”.

Ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, a reiterat, la Cluj, poziția maghiarilor vizazvi de conflictul Rusia-Ucraina.

„Decizia Guvernului Ungariei este una fără echivoc. Nu livrăm și nici nu permitem tranzitarea țării cu arrme pentru Ucraina. Cetățenii maghiari au decis la alegerile parlamentare că nu se dorește luarea vreunei deciziii care să riște implicarea țării în război. Așteptăm respect pentru decizia noastră, așa cum noi nu criticăm sau comentăm deciziile altor țări de a transporta arme sau alte măsuri asemănătoare”, a declarat ministrul ungar.

Totodată, Szijjártó Péter a afirmat că Ungaria primește refugiați ucraineni și chiar îi sprijină pentru a se integra în societate.

„Refugiații ucraineni care au venit în Ungaria a depășit cifra de 600.000. Noi primim toți refugiații, le asigurăm traiul și chiar oferim posibilități de angajare. De asemenea, oferim și acces la educație pentru copii”, a explicat oficialul maghiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *