Liderul consilierilor locali USR, după auditul Curții de Conturi la Polivalentă ”nu e nici legal, nici oportun să cumperi haine de lux sau crose de golf din bani publici”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Liderul consilierilor locali USR Cluj, Alexandra Oană, a ieșit public astăzi cu o postare critică față de situația găsită după auditul Curții de Conturi Cluj la Sala Polivalentă, condusă de Ionuț Rusu, fost consilier județean, cercetat de DNA. USR Cluj nu a votat bugetul sălii dar acesta a trecut în Consiliul Local cu ajutorul majorității PNL-UDMR.

Oană atrage atenția cum coaliția actuală vrea să elimine necesitatea licitațiilor pentru achizițiile publice până în 5 milioane de lei. Dacă trece se vor va putea semna contracte de până la un milion de euro fără licitație! De corectitudinea acestei practici să ne luăm gândul dacă trece propunerea PNL-PSD-UDMR.

Reamintim că directorul Polivalentei,  Ionuț Rus, membru PNL Cluj,  a fost ținta unei dezvăluiri devastatoare a siteului generalist Știri de Cluj, în 2021, site lider de audiență în presa online cu 3 milioane de unici lunar,  care a dovedit cu facturi că Rusu a cumpărat bunuri inclusiv haine de lux din banii Polivalente. El a plătit apoi banii înapoi și a demisionat din funcția de consilier județean PNL. Primarul Boc l-a apărat permanent pe Rusu în fața presei la rarele conferințe de presă pe care le susține, de fapt au fost două în patru luni. Auditul Curții de Conturi a confirmat că achizițiile sunt ilegale. Între timp speța e cercetată de  o perioadă și de DNA Cluj.

Conform ordonanței care ar elimina necesitatea licitațiilor pentru achizițiile publice până în 5 milioane de lei cazul directorului de la Polivalentă se va clasa.

Iată ce spune Alexandra Oană pe contul său de Facebook: 

De ce merg lucrurile prost în România?

La Cluj, Curtea de Conturi a încheiat recent misiunea de audit a Sălii Polivalente, în urma scandalului achizițiilor făcute de managerul Ionuț Rus, iar raportul a confirmat – așa cum ne așteptam majoritatea dintre noi, mai puțin conducerea PNL Cluj – că nu e nici legal, nici oportun să cumperi haine de lux sau crose de golf din bani publici. 

Între timp, 137 de parlamentari din coaliția PSD-PNL-UDMR tocmai au inițiat o lege ce elimină necesitatea licitațiilor pentru achizițiile publice până în 5 milioane de lei și exclude Curtea de Conturi din procesul de constatare a contravențiilor, „controlul” contractelor trecând în subordinea unei persoane anchetate de DNA pentru luare de mită.

Care sunt consecințele acestei legi?

1. Orice primar va putea atribui, fără nici cea mai mică urmă de emoție, contracte până la un milion de euro firmelor apropiate, în prezent fiind nevoie de licitație pentru contractele ce depășesc 450.000 lei. 

2. Vor putea cumpăra toalete de 80.000 de euro, panseluțe de 1.000 de euro sau, cum s-a întâmplat la Sala Polivalentă din Cluj, haine de lux sau crose de golf, fără teama vreunui control de la Curtea de Conturi.

În cazul achizițiilor ilicite de la Sala Polivalentă din Cluj, raportul de audit conține și o serie recomandări de implementat în termene clar definite și a dus la deschiderea unui dosar penal la nivelul DNA Cluj pentru faptele identificate.

Dacă legea PSD-PNL-UDMR trece, Curtea de Conturi nu ar mai avea nici un cuvânt de spus în privința acestor achiziții, iar cei care cheltuie banii publici precum directorul Sălii Polivalente Cluj vor scăpa basma curată!

Pe scurt: liber la furat!  

Zilele acestea s-a iscat un val de indignare la adresa modului rușinos în care România a fost reprezentată la Târgul Internațional de Turism de la New York. 

La așa legi și așa oameni în funcții publice, nu ar mai trebui să ne  mire”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *