Școlile speciale din județul Cluj îi așteaptă pe elevi în noul an școlar 2022-2023

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Unitățile de învățământ special aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj au întreprins o serie de lucrări premergătoare începerii noului an școlar, astfel încât procesul instructiv-educativ să se realizeze în cele mai bune condiții.

Acestea vin în completarea lucrărilor complexe derulate de forul administrativ județean în cadrul mai multor proiecte cu finanțare europeană ce vizează reabilitarea și modernizarea școlilor speciale, prin intermediul cărora toți cei care își desfășoară activitatea în cadrul acestora vor beneficia de facilități la standarde europene.

Astfel, pentru asigurarea condițiilor optime de școlarizare, la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere au fost efectuate lucrări de igienizare, dezinsecție și deratizare, reparații la geamuri și la ușile termopan, înlocuirea unei porțiuni din acoperișul sălii de sport, precum și montarea de parchet în sala profesorală.

La nivelul Liceul Special pentru Deficienți de Auz au fost întreprinse operațiuni de renovare și igienizare a sălilor de clasă/grupă, a grupurilor sanitare și a holurilor. De asemenea, activitățile prilejuite de începerea noului an școlar au vizat renovarea și amenajarea cabinetului de audiologie, a unui cabinet de terapii specifice de compensare, a curții interioare, renovarea, amenajarea și dotarea sălilor de sport și de kinetoterapie, renovarea și dotarea cu table interactive a patru săli destinate claselor de liceu, reparații și zugrăveli parțiale la exteriorul clădirii grădiniței, precum și lucrări parțiale de igienizare la clădirea internat-cantină.

Pentru îndeplinirea condițiilor educaționale optime, la nivelul Grădiniței Speciale au fost realizate curățenie generală, deratizare, dezinsecție, dezinfecție, întreținerea sistemului de alarmă și de securitate și a obiectelor sanitare, întreținerea și modernizarea curții interioare și a gardului de împrejmuire a curții și clădirii.

Și Liceul Tehnologic Special Dej este pregătit să își primească cursanții, în cadrul acestuia fiind efectuate deratizarea și dezinfecția spațiilor școlare, care sunt 🗃echipate cu dotări atât pentru activitățile de la clasă, cât și pentru activitățile terapeutice. Mai mult, în vederea sporirii măsurilor de siguranță, a fost finalizată instalarea și punerea în funcțiune a sistemului de detectare, semnalizare și avertizare la incendii.

Tot în scopul derulării în bune condiții a activităților instructiv-educative specifice, la Școala Gimnazială SPecială Transilvania Baciu au fost finalizate dezinsecția și dezinfecția, igienizarea spațiilor unde se desfășoară exerciții cu elevii, a tuturor cabinetelor, băilor, holurilor.

De asemenea, a fost curățată curtea școlii și a fost tuns gardul viu. Totodată, au fost executate acțiuni de înlocuire a hidranților și de montare a senzorilor de fum.

Și la nivelul Școlii Gimnaziale Speciale pentru Deficienți de Auz Kozmutza Flora au fost efectuate lucrări de deratizare și igienizare atât în interior cât și în exterior, precum și reparații curente. De altfel, a fost schimbat sistemul de supraveghere video interior-exterior. Pe lângă acestea, în cadrul unității de învățământ se află în desfășurare reabilitarea, cu bani europeni, a clădirii atelierelor.

La Școala Profesională Specială Samus au fost instituite măsuri de igienizare a spațiilor și de curățenie generală. În cadrul instituției sunt în derulate lucrările de eficientizare energetică aferente proiectului POR: „Creșterea eficienței energetice a clădirilor școală, atelier și sală de sport cu baza de recuperare”, în anul 2021 fiind finalizată și reabilitarea, cu bani europeni, a cantinei și a internatului.

Având în vedere faptul că Centrul Școlar pentru Educație Inclusivă Miron Ionescu și Centrul Școlar pentru Educație Inclusivă Cluj-Napoca sunt beneficiarele unor investiții ce vizează reabilitarea și modernizarea sediilor, din fonduri europene, acestea își vor primii elevii în alte locații temporare, unde au fost realizate lucrări de igienizare, respectiv de dezinfecție.

Și Școala Gimnazială Specială Huedin se află în proces de reabilitare și modernizare, astfel că, pe lângă dezinsecție, dezinfecție și deratizare, activitățile dedicate anului școlar care urmează să înceapă au constat în achiziționarea lemnelor de foc pentru încălzirea spațiilor în anotimpul rece, asigurarea condițiilor de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-COV-2, amenajarea sălilor de clasă astfel încât să fie asigurată distanțarea fizică între elevi. În plus, s-au organizat circuitele în interiorul unității de învățământ cu trasee prestabilite, fiind asigurat necesarul de dezinfectanți și de măști pentru primul semestru al anului școlar. În vederea încurajării dezinfecției frecvente, s-au montat dispensere /flacoane.

Nu în ultimul rând, la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională au avut loc activități de pregătire a profesorilor consilier școlari și a celor logopezi, precum și a unor materiale educaționale adresate elevilor, părinților și cadrelor didactice pe tematici legate de începerea școlii. Revizuirea materialelor suport și a programelor educaționale pentru facilitarea adaptării școlare a tinerilor și dezvoltarea competențelor socio-emoționale constituie o altă modalitate de organizare pentru debutul anului școlar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *