Camera Deputaților a adoptat miercuri, 19 octombrie 2022, în calitate de for decizional, primul Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului pe care îl va implementa România, a anunțat profesorul și deputatul clujean Patriciu Achimaș Cadariu, PSD, inițiator al legii și coordonator științific al grupului de lucru.
Legea a fost adoptată cu 260 de voturi “pentru”, din totalul de 265 de deputați prezenți. Cinci deputați s-au abținut de la vot. Legea urmează să fie trimisă la promulgare.
“Prezentul proiect de lege se adresează întregii populații a României și celor aproape 100 000 de românce și români care anual sunt diagnosticați cu această boală, cancer.
Este un cuvânt care naște temeri și adesea cel mai frecvent există un semn egal cu moartea.
Prezentul proiect de lege aduce informare, încearcă să ajute populația să evite ceea ce poate fi evitat, și aici vorbim de cel puțin 30 la sută din cazuri, încearcă să aducă în față identificarea precoce a cazurilor și atunci vindecarea, aduce diagnostic de precizie și tratament și o schimbare de paradigmă, medicina personalizată, care poate transforma chiar și cazuri avansate în boală cronică, aduce demnitate celor care din nefericire ajung într-o situație disperată, ia în considerare psihologia, onconutriția, cercetarea, centrele specializate.
Înseamnă un reglaj fin între toți acești piloni care contribuie la controlul și la combaterea cancerului.
Nu suntem singuri în această luptă. Există un Plan European de Combatere a Cancerului, modelul pe care l-am urmat în construirea acestui proiect de lege a fost modelul Planului European de Combatere a Cancerului și acest proiect de lege aduce o speranță. Speranța pentru pacientele și pacienții noștri că își vor vedea copiii și nepoții crescând”, a declarat deputatul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu de la tribuna Camerei Deputaților.
Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului se axează pe cinci localizări ale tumorilor solide: cancerul colorectal, mamar, de col uterin, bronho pulmonar și de prostată.
Acest plan se va focusa pe prevenire iar în cazul pacienților bolnavi pe celeritate în stabilirea diagnosticului și pe asigurarea condițiilor pentru începerea cât mai grabnică a tratamentului.
Legea prevede și accesul pacienților la servicii de îngrijire, servicii de psihooncologice, onconutriție și oncofertilitate, servicii sociale și indemnizații lunare de hrană, a mai arătat chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, medic primar, ginecologie și chirurgie oncologică la Institutul Oncologic din Cluj.
Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului a fost elaborat sub auspiciile administraţiei Prezidenţiale, de medici renumiţi, experţi în politici publice, cu implicarea societății civile şi a asociațiilor reprezentative de bolnavi oncologici sub coorodonarea științifică a profesorului clujean Patriciu Achimaș-Cadariu.
Ministerul Sănătăţii, în calitate de autoritate centrală în domeniul sănătăţii publice, este responsabil de planificarea, iniţierea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea cancerului.