Degeabă au tras semnale de alarmă Ungureanu și Tișe. La Transplant Renal lucrurile nu se mișcă și medicii amenință cu demisia

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Medicii şi cadrele medicale de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj au ajuns la disperare și ameninţă cu demisia în bloc datorită faptului că nu se rezolvă de ani situația lor. Lucrează în condiții improprii, într-un spațiu situat în podul Clinicii Chirurgie 1, situație bine cunoscută la nivel național. De asemenea sunt supărați că viitorul Centru integrat de Transplant nu figurează pentru finanţare prin PNRR.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu în special dar și liberalul Alin Tișe au tras semnale de alarmă dar ministrul Rafila, PSD, a pus noul centru pe o listă de rezervă la finanțare.

„Deoarece se discuta desfiintarea ICUTR si comasarea acestuia cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, transmitem punctul nostru de vedere:
Orice soluție care ar afecta statutul juridic sau funcțional al ICUTR Cluj, va duce la destrămarea colectivului medical supraspecializat și afectarea gravă a activității de transplant renal din România, atât pe termen scurt cât și lung. Facem apel către Guvern şi Ministerul Sănătăţii: Asiguraţi finanţarea Centrului Integrat de Tranplant Cluj-Napoca
Orice soluție care menține ICUTR pe acelasi amplasament nu rezolva problema de fond deoarece intreaga cladire nu poate primi autorizatia de securitate la incendiu.
Dezmembrarea ICUTR in cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ar avea efecte dezastruoase pentru transplantul renal din Romania.
O astfel de soluție este respinsa vehement de pacienți si corpul medical si este considerata o ofensa la adresa profesioniștilor in transplant care sunt pregǎtiți să demisioneze în bloc.
Consideram că beneficiarii actului medical, PACIENȚII, personalul medical și cel sanitar, personalul administrativ și ACTUL MEDICAL trebuie sa primeze.
Menționăm ca Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș a trebuit sa fie reînființat după comasarea inițială cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș deoarece soluția aleasă s-a dovedit ineficientă pentru asigurarea activității de transplant cardiac.
Considerăm că astfel de erori trebuie evitate”, scriu într-un memoriu medicii ICUTR Cluj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *