Consiliul Județean Cluj va lansa în luna noiembrie o emisiune de obligațiuni cu o valoare de 75,68 de milioane de euro, pentru finanțarea unor importante proiecte de infrastructură și rambursarea în avans a tuturor creditelor existente. Obligațiunile vor fi listate la Bursa de Valori București, acestea urmând să aibă o perioadă de maturitate de 10 ani.
”Un obiectiv important al CJ Cluj pe care vrem să îl implementăm este finanțarea prin emiterea de obligațiuni ale județului Cluj, gândită împreună cu reprezentanții unei societăți. Prin emisiunea de obligațiuni dorim să stingem creditele pe care le are Consiliul Județean Cluj. Valoarea emisiunii va fi de peste 75 de milioane de euro, iar o parte din acești bani va fi pentru stingerea datoriilor, în timp ce diferența va fi folosită pentru co-finanțarea proiectelor europene.
Avantajul acestei modalități de a împrumuta CJ Cluj este că dobânda va ajunge tot în buzunarele cetățenilor care vor cumpăra aceste obligațiuni. Această creditare este modernă, folosită în state precum SUA, Noua Zeelandă, Canada”, a spus Alin Tișe, miercuri, 25 noiembrie, într-o conferință de presă.
Valentin Miron, președintele firmei de consultanță financiară VMB Partners, prezent la conferință, a spus că ”Ratingul Consiliului Județean Cluj, stabilit de Fitch, este pe termen lung BBB – outlook stabil (standalone A), mai bun decât ratingul suveran de țară. Aceste obligațiuni pot fi vândute prin metoda plasamentului privat, care înseamnă investitori profesionali, cum sunt bănci, fonduri de pensii, dar și persoane fizice profilate ca investitori profesionali, care au experiență de a vinde instrumente financiare pe bursă. După cotarea la bursă, obligațiunile vor fi deschise pentru toate categoriile de investitori”, a explicat Miron.
.CJ Cluj va emite 756.800 de obligațiuni, fiecare în valoare de 100 de euro.
Fondurile obținute se vor folosi pentru:
refinanțarea datoriei publice, de 7,36 milioane de euro de la CEC Bank și de 37,96 milioane euro de la BCR
– finanțarea unor proiecte de investiții cofinanțate din fonduri europene, cum sunt construirea sediului Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă
– extinderea și modernizarea Ambulatoriului de Psihiatrie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgență de Copii Cluj
-restaurarea Castelului Banffy din Răscruci
-îmbunătățirea infrastructurii rutiere regionale Transilvania de Nord, sectorul Drumului Bistriței
-modernizarea și reabilitarea drumurilor județene traseu 1,2,4 și 5, părți ale Drumului Regional Transilvania de Nord