Ziua Porţilor Deschise” la Curtea de Apel Cluj. Ce activități au avut loc

Slider Special

Miercuri, 25 octombrie 2023, cu ocazia „Zilei Europene a Justiţiei Civile”, Curtea de Apel Cluj a organizat „Ziua Porţilor Deschise”.

„Ziua Europeană a Justiţiei Civile” este o iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene şi se adresează tuturor cetăţenilor europeni dornici să cunoască aspecte practice ale înfăptuirii justiţiei, elevilor şi studenţilor precum şi persoanelor care activează în domeniul judiciar.

Evenimentul are ca scop atât aducerea justiţiei mai aproape de cetăţeni cât şi informarea acestora cu privire la drepturile lor şi modalitatea de funcţionare a justiţiei.

In pregătirea acestui eveniment, conducerea Curţii de Apel Cluj a înaintat din timp invitaţii instituţiilor de învăţământ din municipiul Cluj-Napoca pentru a participa la „Ziua Porţilor Deschise”.

Programul de vizitare a Palatului de Justiţie s-a desfăşurat între orele 1000-1400 iar printre cei interesaţi s-au numărat elevi şi studenţi de la instituţiile de învăţământ din Cluj-Napoca, respectiv 80 de studenţi ai Universităţii „Babeş-Bolyai”, 70 de studenţi ai Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” şi 25 de elevi de la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă”.

Judecători ai Curţii de Apel Cluj (doamna judecător Dana Cristina Gîrbovan, preşedintele Curţii de Apel Cluj, doamna judecător Carmen Pop, vicepreşedintele curţii, şi domnul judecător Mihăiţă-Lucian Marian, preşedintele Secţiei penale şi de minori) au purtat discuţii cu elevi şi studenţii pe diferite teme cum ar fi: însemnătatea acestei zile, activitatea instanţelor judecătoreşti sau drepturile şi obligaţiile cetăţenilor.

„Ne-a bucurat interesul arătat de tinerii elevi şi studenţi faţă de acest eveniment dată fiind importanta justiţiei, apărarea drepturilor si libertăţilor cetăţeneşti şi a democraţiei în ţara noastră. Este important ca cetăţenii să înţeleagă că accesul liber la justiţie nu este un concept abstract, ci implică ca premisă a eficienţei acestuia o corectă informare cu privire la drepturile şi obligaţiile ce le revin, inclusiv din punct de vedere al procedurilor ce trebuie respectate. Curtea de Apel Cluj îşi exprimă deplina deschidere şi pentru viitor în ceea ce priveşte corecta informare a publicului”, a declarat doamna judecător Carmen Pop, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *