Laszlo Attila, UDMR Cluj: Salut demersurile pentru accesul la vaccinul anti HPV

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Senatorul UDMR Laszlo Attila a salutat, marţi, în plenul Senatului, la dezbaterea politică „Ora Guvernului”, demersurile Ministerului Sănătăţii pentru accesul la vaccinul anti HPV şi a amintit că, şi prin vaccinare, mortalitatea infantilă nu mai este de 50%, ca la sfârşitul secolului al XIX-lea.

„Sper să conştientizeze cât mai muţi cetăţeni ai acestei ţări că şi vaccinul a contribuit la faptul că nu mai avem o mortalitate infantilă de 50%. Nu ştiu câte familii din această ţară sunt pregătite să îşi piardă fiecare al doilea copil, pentru că de acolo am început la sfârşitul secolului al XIX-lea. Vă aduc la cunoştinţă că sunt deja două ţări în lume unde datorită vaccinării nu s-a mai raportat niciun caz nou de cancer de col uterin. Sper ca şi noi să ajungem în aceeaşi situaţie şi să nu ne mai cheltuim averi întregi pentru acei pacienţi în cazul cărora boala ar fi putut fi prevenită cu un singur vaccin. Salut demersurile pentru accesul la vaccinul HPV”, a afirmat Laszlo Attila.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţa pe 31 octombrie că, până la sfârşitul anului, compensările pentru vaccinul anti HPV vor intra în vigoare. Vaccinul anti HPV va fi gratuit pentru fete şi băieţi, până la vârsta de 18 ani, şi compensat 50% pentru femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a participat, marţi, la Senat, la „Ora Guvernului”, la solicitarea Grupului parlamentar al AUR. Senatorii AUR l-au invitat pe Rafila pentru a clarifica unele aspecte referitoare la Strategia de vaccinare a populaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *