Preşedintele Klaus Iohannis, la Blaj, unde va participa la evenimentul comemorativ dedicat împlinirii a 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite, Greco-Catolice

Politica nationala Slider

Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri după=amiază, la Blaj, în judeţul Alba, la la evenimentul comemorativ dedicat împlinirii a 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite, Greco-Catolice.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis are, miercuri, de la ora 16.00, o întâlnire cu Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, la sediul Curiei Episcopiei Majore din Blaj.

De la ora 16.45, Iohannis ia parte la evenimentul comemorativ ”Ceasul Vinerii Mari – 75 de ani de la dezlănţuirea prigoanei împotriva Bisericii Române Unite cu Roma, Greco – Catolice”, unde va lua cuvântul.

Evenimentul are loc în Catedrala Arhiepiscopală Majoră “Preasfânta Treime” din Blaj.

Potrivit oficialilor Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, în prezenţa Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureşan şi a Episcopilor Sinodului, miercuri, are loc un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite, Greco-Catolice.

”Arestarea episcopilor greco-catolici în zilele de 27-29 octombrie 1948 şi emiterea abuzivului decret 358 din 1 decembrie 1948 au marcat, aşa cum spunea Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu, «Ceasul Vinerii Mari» pentru Biserica Română Unită cu Roma. Fericiţii Episcopi Martiri, urmaţi de numeroşi preoţi, călugări, călugăriţe şi credincioşi, au parcurs un drum plin de suferinţe şi au oferit lumii un exemplu de credinţă şi de verticalitate morală, care nu a putut fi sufocat de regimul comunist. Lor le este dedicată manifestarea din Catedrala Blajului”, au transmis reprezentanţii Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş.

Programul evenimentului de la Blaj:

  • Celebrarea Te Deum-ului.
  • Alocuţiunea Excelenţei Sale Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României.
  • Mesajul Sfântului Scaun, transmis de Eminenţa Sa Cardinal Claudio Gugerotti, Prefectul al Dicasterului pentru Bisericile Orientale.
  • Discursul Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major şi Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
  • Prezentarea unui fragment din Scrisoarea Pastorală a Fericitului Episcop Martir Ioan Suciu: Diac. Prof. Ion Buzaşi.
  • Intonarea Imnului Fericiţilor Episcopi martiri. Soprana Antonia Beteag, acompaniată de autorii imnului: Camelia, Benedict şi Francisc Opreanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *