Iohannis la COP28: România are unele dintre cele mai scăzute emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană

Politica externa Slider

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, la COP28, că România are unele dintre cele mai scăzute emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, propunându-şi să reducă până în 2030 emisiile cu aproximativ 80% faţă de nivelul din 1990, urmând apoi să se îndrept într-un ritm rapid către neutralitatea climatică. Iohannis a mai afirmat că educaţia privind clima şi mediul devine din ce în ce mai importantă în programa şcolară din România.

”Suntem cu toţii conştienţi de faptul că reducerile actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial nu ating obiectivul Acordului de la Paris. Schimbările climatice, precum şi efectele acestora, se intensifică. Ne confruntăm zi de zi cu provocări tot mai mari şi mai complexe, dar atenţia noastră asupra mediului trebuie să fie menţinută. Trebuie să ne consolidăm ambiţia în materie de climă şi să accelerăm implementarea angajamentelor climatice deja asumate. România are unele dintre cele mai scăzute emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană şi este ferm angajată să accelereze măsurile de atenuare a schimbărilor climatice. Ne propunem să ne reducem până în 2030 emisiile cu aproximativ 80% faţă de nivelul din 1990 şi să ne îndreptăm apoi într-un ritm rapid către neutralitatea climatică. Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă, completat de energie cu emisii reduse de carbon, cum ar fi energia nucleară”, a declarat Iohannis  la Summitul Global privind Acţiunea Climatică din cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28)

El a afirmat că trebuie să recunoaştem, de asemenea, sinergiile dintre acţiunea climatică, educaţie şi dezvoltarea competenţelor verzi, argumentând că programul REPowerEU aduce la nivel naţional două miliarde de euro în investiţii pentru energie regenerabilă şi dezvoltarea competenţelor verzi.

 

”Marea majoritate a tinerilor din România consideră că acumularea de cunoştinţe despre schimbările climatice în şcoală este esenţială pentru implicarea lor în acţiuni climatice. Prin urmare, educaţia privind clima şi mediul devine din ce în ce mai importantă în programa şcolară din România”, a subliniat preşedintele.

Conform lui Iohannis, educaţia climatică, protecţia biodiversităţii, sistemele de producţie alimentară rezistente la schimbările climatice şi generarea de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon se află în centrul diplomaţiei climatice româneşti.

 

 

”Suntem dornici să avansăm proiecte privind aceste domenii cu parteneri care împărtăşesc aceleaşi valori ca noi. România este, de asemenea, foarte implicată alături de partenerii săi globali, inclusiv din Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină, pentru a facilita formarea şi schimbul de experienţă în ceea ce priveşte gestionarea situaţiilor de urgenţă şi implementarea sistemelor de alertă timpurie. Aceste domenii sunt din ce în ce mai importante în contextul efectelor devastatoare ale schimbărilor climatice. Îmi voi încheia intervenţia cu un apel la un angajament ambiţios şi la acţiune pentru planeta noastră şi pentru bunăstarea tuturor cetăţenilor, generaţii prezente şi viitoare”, a declarat Iohannis.

 

Iohannis: Facilităţile energetice nucleare funcţionează în România de aproape trei decenii la standarde înalte de productivitate şi siguranţă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, la Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28) din Dubai, că strategiile României privind schimbările climatice şi energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile şi energie nucleară pentru o Românie cu zero emisii nete, subliniind că facilităţile energetice nucleare funcţionează în ţara noastră de aproape trei decenii la standarde înalte de productivitate şi siguranţă, motiv pentru care poate spune că ”avem o experienţă naţională consistentă în acest domeniu”. ”Ne angajăm să finalizăm două noi unităţi CANDU la Centrala noastră de la Cernavodă şi să construim şi să implementăm SMR-uri, reactoare modulare mici”, a afirmat preşedintele, subliniind că România îşi propune,să devină un lider regional în operaţiunile şi implementarea energiei nucleare, un centru de formare a forţei de muncă şi un hub pentru lanţurile de aprovizionare aferente energiei nucleare.

”Efectele negative ale schimbărilor climatice nu pot fi negate. Trebuie să accelerăm acţiunile noastre de atenuare a schimbărilor climatice şi, în special, să decarbonizăm rapid sistemele noastre energetice. Acesta este motivul pentru care sunt încântat să fiu prezent la acest eveniment alături de lideri guvernamentali şi din industrie care îşi propun să livreze în raport cu obiectivul de zero emisii nete la nivel global până în 2050, inclusiv prin utilizarea energiei nucleare. În ceea ce priveşte România, strategiile noastre privind schimbările climatice şi energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile şi energie nucleară pentru o Românie cu zero emisii nete. Facilităţile energetice nucleare funcţionează în România de aproape trei decenii la standarde înalte de productivitate şi siguranţă, aşa că pot spune că avem o experienţă naţională consistentă în acest domeniu”, a afirmat Iohannis.

El a subliniat însă că trebuie făcut mai mult  la nivel naţional şi global, argumentând că analizele Agenţiei pentru Energie Nucleară a OCDE arată că, la nivel global, capacitatea instalată de energie nucleară trebuie să se tripleze până în 2050 pentru ca lumea să ajungă la zero emisii nete globale până atunci.
 
”În acest context, România consideră energia nucleară ca fiind o sursă stabilă de energie, care contribuie la securitatea energetică şi la decarbonizare. Mergând mai departe, ne angajăm să finalizăm două noi unităţi CANDU la Centrala noastră de la Cernavodă şi să construim şi să implementăm SMR-uri, reactoare modulare mici, aşa cum a arătat şi John Kerry, în România. Referitor la acest lucru, este o nouă tehnologie la care lucrăm împreună cu prietenii noştri din Statele Unite şi se pare că vom construi primul reactor modular mic civil bazat pe tehnologia despre care am vorbit”, a anunţat preşedintele.
Klaus Iohannis a precizat că în dezvoltarea programului nostru naţional de energie nucleară, ne ghidăm după un set esenţial de principii şi priorităţi.

 
”Ne angajăm să asigurăm siguranţa pentru public şi pentru mediu, precum şi neproliferarea. Mai mult decât atât, România îşi propune, de asemenea, să devină un lider regional în operaţiunile şi implementarea energiei nucleare, un centru de formare a forţei de muncă şi un hub pentru lanţurile de aprovizionare aferente energiei nucleare. Schimbările climatice reprezintă o provocare globală care, evident, necesită acţiune la nivel global. Numai prin acţiune coordonată şi ambiţie sporită le putem aborda în mod eficient”, a conchis Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, începînd de sâmbătă, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care are loc în Dubai, Emiratele Arabe Unite. Şeful statului va susţine mai multe alocuţiuni la acest eveniment, care se va încheiea luni, 4 decembrie, urmând să susţină necesitatea implementării de urgenţă a angajamentelor deja asumate cu privire la combaterea schimbărilor climatice.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *