INEDIT. ISTORIE POLITICĂ. Cum s-a format și rolul jucat de UDMR-ul interbelic

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider
Un internaut pasionat de istoria Transilvaniei, Tudor Duică, a scris despre modul în care s-a format și a activat ceea ce putem numi UDMR-ul interbelic. E vorba de Partidul Național Maghiar din România/Országos Magyar PártOMP.
 
Acesta s-a înființat pe 28 decembrie 1922, acum mai bine de o sută de ani, la Cluj.  Primul președinte al formațiunii a fost Jósika Sámuel.
Jósika Sámuel
 
Odată cu moartea lui Jósika, la 3 iunie 1923, Ugron István a preluat atribuțiile de președinte până în vara anului 1924, când a demisionat din cauza tensiunilor interne, ceea ce a dus la o scurtă perioadă de confuzie în partid. Impasul a fost depășit în cele din urmă prin ședința de partid de la Brașov din 14 decembrie 1924, unde Ugron a fost ales din nou președinte. Pe lângă el, au fost aleși alți patru vicepreședinți – contele Bethlen György, Grandpierre Emil, Jakabffy Elemért și Sándor József.
 
A fost condus de vechea aristocrație maghiară din Ardeal și susținut de instituții bancare solide, de o rețea de cooperative locale, de bisericile tradiționale maghiare, de o serie de organizații culturale și de o presă considerabilă, cu o arie largă de distribuție.
 
La alegerile din același an, a obținut trei mandate de deputat și 3 de senator, la alegerile din 1926 a obținut 14 mandate de deputat și 12 mandate de senator. A fost desființat, alături de toate partidele parlamentare, de regimul de dictatură carlist, în anul 1938.
 
Ultimul congres al partidului a avut loc la Târgu Mureş, în noiembrie 1937.
 
La alegerile din 1937, partidul a câștigat 4,43% din voturi, 19 locuri de deputat și 2 de senator.
 
Înainte de alegerile din anul 1938, partidul (cu ambasadorul Ungariei la București acționând ca intermediar) a încheiat o alianță electorală neașteptată cu Partidul Național Creștin, aflat la guvernare, un partid naționalist-ortodox și antisemit, condus de poetul și politicianu Octavian Goga. Cu toate acestea, întrucât dictatura regală a fost instalată la 10 februarie 1938, aceste alegeri nu au mai avut loc niciodată.
 
Un politolog clujean a scris o carte amplă despre acest partid. Vom reveni în perioada următoare cu pasaje din volum, în serial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *