Ambasadorii Franței și Germaniei au venit la Cluj cu ocazie festivă. Ei au lăudat municipiul

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider
 
Ambasadorii Franţei și Germaniei în România, Nicolas Warnery şi Peer Gebauer, au marcat, luni, la Cluj-Napoca 61 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysée (22 ianuarie 1963) şi cinci ani de la semnarea Tratatului de la Aix-la-Chapelle/Aachen (22 ianuarie 2019. Cei doi au susținut o conferință de presă comună la cinema Arta, informează siteul generalist cluj24.ro
 
Ce a spus ambasadorul german, Peer Gebaur:
 
 -Tratatul de la Elysee reprezintă începutul reconcilierii franco-germane după al Doilea Război Mondial și un pilon al unității europene.
-Am ales să sărbătorim împreună la Cluj-Napoca această zi pentru a arăta că suntem peste tot în România și pentru a sublinia că orașul Cluj-Napoca este un exemplu de succes european, poate în mai mare măsură decât alte orașe din România.
-Am subliniat în cadrul unei întâlniri cu primarul Emil Boc cât de bine se desfășoară colaborarea noastră cu Clujul. Domnia sa a arătat că un element foarte important al succesului pe care îl are Clujul este rezultatul sprijinului pe care îl primește de la nivel european

-România este atât parte a UE, cât și partener crucial pentru Franța și Germania, este întotdeauna o parte activă de găsire de soluții constructive la Bruxelles, iar contribuția României este apreciată.

-Susținem aderarea României la Schengen și ne bucurăm pentru progresele ei înregistrate la sfârșitul anului trecut. UE ajută la creșterea prosperității pe teritoriul său și considerăm că orașul Cluj este o dovadă a succesului european”

Ce a spus ambasadorul Franței, Nicolas Warnery:

-Clujul a fost ales pentru istoria sa multiculturală, dar și pentru că aici sunt foarte mulți studenți francezi și germani, fiind și un oraș tânăr. Clujul reprezintă și viitorul, este un oraș rezilient care își construiește propriul viitor și arată care poate fi viitorul european

Tot astăzi ambasadorii se vor întâlni cu rectorul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), Daniel David, și de la ora 15.30, vor participa la o masă rotundă cu titlul „Franța, Germania și viitorul Uniunii  Europene”, care va fi organizată la Sala Club a Universității „Babeș-Bolyai” (Strada Emmanuel de  Martonne nr. 1). La eveniment vor participa, de asemenea, Adrian Corpădean, decanul Facultății de  Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai, și Christian Săcărea, prorector al  universității. 

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer subliniază: ”Tratatul de la Elysee este emblematic pentru  reconcilierea importantă dintre Germania și Franța după cel de-al Doilea Război Mondial, aflată  ulterior la baza dezvoltării Uniunii Europene. Prin Tratatul de la Aachen din 2019, am reÓnnoit  acest fundament și am stabilit un curs important pentru viitor. Ne angajăm împreună pentru  consolidarea Uniunii Europene, pentru a o face și mai rezilientă, suverană și capabilă să acționeze.  Acest lucru este mai important ca niciodată în vremuri de provocări geopolitice majore. România  este un partener cheie pentru Germania și Franța în acest demers. Mă bucur să pot aniversa  Tratatul de la Elysee împreună cu colegul meu francez la Cluj-Napoca. Orașul este un model  pentru ceea ce face România să fie puternică în prezent: diversitate socială și etnică, performanță  și excelență, companii inovatoare și un mediu foarte plăcut de locuit”.

”Tratatul de la Élysée este mult mai mult decât un simplu acord diplomatic. El simbolizează dorința  sinceră de a construi o prietenie durabilă pusă în slujba dezvoltării Europei. Prin celebrarea  acestei a 61-a aniversări a Tratatului de la Élysée, Franța și Germania recunosc importanța acestei  alianțe și își reafirmă angajamentul față de o Europă unită, pașnică și prosperă. Acest tratat  rămâne o mărturie puternică a capacității de a depăși conflictele și de a construi legături durabile bazate pe încredere și cooperare”, a declarat ambasadorul francez Nicolas Warnery. 

Tratatul de cooperare franco-germană”, cunoscut şi sub numele de Tratatul de la Elysee, a fost  semnat pe 22 ianuarie 1963, de către președintele francez Charles de Gaulle și cancelarul federal  Konrad Adenauer. Un pilon important al tratatului este, de exemplu, Organizația Germano-Franceză pentru Tineret, care promovează schimburile de experiență. Tratatul de la Elysée reprezintă  fundamentul str‚nsei prietenii franco-germane, care constituie, de asemenea, o bază importantă  pentru dezvoltarea Uniunii Europene.  

Odată cu Tratatul de la Aachen, semnat de cancelarul federal Angela Merkel și de președintele  Emmanuel Macron la 22 ianuarie 2019, a fost actualizat Tratatul de la Elysée și stabilit cursul  pentru a progresa pe subiecte importante, cum ar fi digitalizarea, educația, clima și tehnologiile  durabile.

Foto Cluj24.ro

Cititi si:

Cea de-a 61-a aniversare a Tratatului de la Elysee marcată la la Cluj-Napoca. Participă ambasadorii Germaniei și Franței!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *