Coaliţia discută joi subiectul comasării alegerilor europarlamentare cu locale şi parlamentare cu prezidenţiale / Nici PSD, nici PNL nu îşi asumă iniţiativa / Opoziţia anunţă că va ataca la CCR

Politica nationala Slider

Coaliţia discută, joi, subiectul comasării alegerilor europarlamentare cu locale, în 9 iunie, dar şi varianta unei comasări a alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna decembrie, anunță News.ro.

Nici PSD şi nici PNL nu îşi asumă paternitatea acestei iniţiative, deşi ambele partide sunt de acord că o comasare a alegerilor în acest an ar fi benefică. Presiunea luării unei decizii este legată de termenele constituţionale, astfel că o eventuală modificare a legislaţiei, pentru a permite organizarea în acelaşi timp a mai multor runde de alegeri, ar trebui votată în Parlament până la finalul lunii martie. Opoziţia a anunţat însă deja că va ataca la CCR orice modificare a legislaţiei în acest sens.

Ultimele scenarii discutate neoficial în coaliţie se referă la o dublă comasare a alegerilor din acest an: alegerile locale europarlamentare, pe 9 iunie, precum şi o comasare a alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna decembrie.

Deşi nici PNL şi nici PSD nu îşi asumă paternitatea iniţiativei comasării alegerilor, liderii politici ai celor două formaţiuni vorbesc despre nevoia de a se face această comasare, din mai multe motive, precum economia care ar fi făcută la bugetul naţional, dar şi evitarea unei extenuări a electoratului, chemat de patru ori la vot şi a riscului unei prezenţe slabe la vot, care nu ar da legitimitate votului.

În spatele declaraţiilor stau, însă, calculele politice, partidele încercând să îşi maximizeze şansele în alegerile din acest an.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, arăta că ideea comasării alegerilor ar putea aduce o prezenţă mai mare la vot.

El sublinia că nu ar fi pentru prima oară când s-ar desfăşura alegeri europarlamentare în acelaşi timp cu cele locale, că acest lucru s-a mai întâmplat şi în alte ţări europene şi chiar în acest an cele două tipuri de alegeri vor avea loc în aceeaşi zi în patru ţări.

”Dacă ne uităm, din iunie până în decembrie, cu toţii vom fi ocupaţi şi preocupaţi de ceea ce se va întâmpla pe scena politică. Pentru că este o bătălie în urma căreia cel care va câştiga ia totul, iar ceilalţi trebuie să o ia de la început, ceea ce este foarte corect. Şi atunci nu cred că ne putem permite în contextul actual să sacrificăm o jumătate de an doar pentru un astfel de plan care se derulează pe cele şase luni”, a argumentat liderul liberal.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal, Ionuţ Stroe, afirma la rândul lui că ideea comasării alegerilor nu aparţine PNL, subliniind că state precum Belgia sau Italia comasează unele scrutine cu ocazia celui pentru Parlamentul European.

”Nu pleacă de la noi (ideea comasării alegerilor – n.r.). Anul trecut am deschis această discuţie pentru că, în mod evident, ne gândeam că trebuie să existe ceva timp înainte pentru a oferi predictibilitate procesului democratic de vot. Când vorbim de aceste alegeri organizate împreună, vorbim de simplificarea procesului electoral, în niciun caz de şmecherie, votul democratic niciodată nu va fi egal cu şmecheria. Dacă e să vorbim de şmecherie, ar trebui să ne uităm la exemplele a şapte state europene care – ce să vezi? – organizează împreună anumite tipuri de alegeri fix cu prilejul alegerilor europarlamentare”, afirma Ionuţ Stroe, în cadrul unei emisiuni la TVR Info.

Şi deputatul Gabriel Andronache, liderul deputaţilor PNL, afirma că procedura comasării alegerilor este cât se poate de democratică, a fost şi este practicată cu caracter extins la nivelul UE, iar dovada este că această comasare este expusă pe pagina electronică oficială a Parlamentului European. El preciza că în 2024 cel puţin 5 ţări UE vor avea alegeri comasate, ţări care au stabilit deja acest mod de desfăşurare a alegerilor (Belgia, Spania, Malta, Ungaria, Italia), una dintre acestea având trecută în Constituţia ţării procedura alegerilor comasate.

Marcel Ciolacu: Făcând această comasare, mai mulţi cetăţeni, mai mulţi români participă la vot. Participând mai mulţi români, atunci clasa politică e mai legitimă

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că nu s-a discutat acest subiect însă o analiză va fi făcută în şedinţa de joi a coaliţiei. El preciza că în acest moment sunt 9 state UE care au comasat localele cu europarlamentarele, astfel că precedentele europene s-au creat. ”Făcând această comasare, mai mulţi români participă la vot”, a mai spus şeful Executivului, el arătând că, dacă erau singure europarlamentarele, fără niciun referendum, cum se mai întâmpla în trecut, atunci prezenţa la vot va fi una minimă, astfel că nu crede în argumentul lipsei de democraţie.

La rândul lui, prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a afirmat că nu s-a luat niciun fel de decizie privind comasarea alegerilor în cadrul coaliţiei de guvernare, menţionând că, atunci când se ajunge la un acord, acesta trebuie prezentat românilor.

Klaus Iohannis: Patru runde de alegeri este foarte mult

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat la Strasbourg scenariile privind comasarea alegerilor, el afirmând că patru runde de alegeri este foarte mult şi că nu este împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, fiind o metodă de a reduce numărul de scrutine.

”Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru runde de alegeri este foarte mult, care cu care se pot comasa, în mod legal, corect şi constituţional va elucida Guvernul şi coaliţia de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, este o metodă de a reduce numărul de scrutine”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Opoziţia anunţă că va ataca la CCR orice modificare a legislaţiei pentru comasarea alegerilor şi sesizează instituţiile europene

Comisarii europeni pentru Justiţie şi pentru Valori şi Transparenţă, au fost sesizaţi pe comasarea alegerilor forţată de PSD şi PNL. 

Europarlamentarul USR Vlad Botoş şi europarlamentarul PMP Eugen Tomac au trimis scrisori Věrei Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru Valori şi Transparenţă, şi lui Didier Reynders, comisar pentru Justiţie, pe tema comasării alegerilor din România şi a pericolelor pe care le implică o astfel de măsură nedemocratică. În plus, USR a anunţat că va sesiza Comisiei de la Veneţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *