Cum a fost campania electorală la locale și la ce să ne așteptăm

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

S-a încheiat campania electorală la #localele2020. Concluziile siteului:

?sistemul dintr-un singur tur de vot e toxic, duce la lipsa realei lupte electorale, avantajează primarul în funcție, care are toate resursele, și duce la deficit de democrație. A fost votat în parlament de fostul PDL.

?La Cluj-Napoca a fost cea mai de plict campanie din 2004 încoace, fără măcar o dezbatere între candidați. Acum 4 ani a fost una la Hotel Napoca

?singura miză a localelor pe Cluj-Napoca este reconfigurarea Parlamentului Local care este Consiliul Local. Se speră ca implacabilă mașină de vot PNL-UDMR (în trecut PD-L-UDMR) să fie spartă de accederea cu cât mai mulți consilieri din partea USRPLUS. Opoziția reală a lipsit în CL.

?Miză și bătălie mare la Florești, cea mai mare comună din România, unde primarul în funcție, Șulea are concurență puternică din partea fostulul vice, liberalul Pivariu, rudă cu ministrul Oros, om influent politic, cu link direct la Orban, dar și din partea candidaților PMP, UDMR (sunt mulți maghiari în Florești) și USRPLUS. Luptă mare și pentru CL Florești.

?Boc câștigă de departe, e un secret al lui Polichinelle, să vedem ce scor scot ceilalți 13 contracandidați. Sunt interesat de scorul lui Ungureanu, Codrean (Pro România) și Cuibus (PSD)

?Pe voturile celor de stânga se bat Pro România, format din pesediștii supărați pe Dragnea și… PSD. E interesant mai ales pe județ

?A publicitat bine în campanie PMP-ul, de aceea e de văzut cît vor scoate, ca partid atât pe municipiu cât și pe județ

?Avem și un independent la Consiliul Local, șanse 0 de accedere (asta nu e bine, ar trebui umblat la legislație ca independenții să aibă o șansă în fața mașinăriilor de partid)

?Tișe are prima șansă la județ, dar cu Lăpușan (Pro România) cu șanse serioase să scoată un scor bun, datorită notorietății lui în rural. De văzut cât va scoate si udemeristul Vakar Istvan, UDMR fiind disciplinată la vot și cu un cuvânt de spus la județ

?Una din puținele campanii în care nu au răsuflat sondaje în media locală

Concluzie finală:

?Localale sunt importante. De obicei ele sunt despre construcția cetătii, despre oameni, despre cum va funcționa localitatea mai bine,despre calitatea vietii. Primarii sunt fundamentali pentru că ei chiar au puterea să schimbe concret viata unei localitati.

? La Cluj-Napoca cel puțin dar și în județ s-au purtat mult prea puține discuții constructive, d iscuții despre proiecte, programele au cam lipsit, zero discutii despre viziunea despre cum vor arăta localitățile unde se votează. Lipsește în general la partide omul cu viziunea, de aceea racolările au fost la ordinea zilei. PNL a racolat enorm, iar primarii au adoptat toxica metodă ”flotantul”

Hai la vot duminică, contează mult prezența

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *