Jos gardurile! USR Cluj inițiază un proiect pentru deschiderea către comunitate a spațiilor verzi dintre blocuri

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Reprezentanții filialei USR Cluj au anunțat inițierea unui proiect prin care solicită eliminarea gardurilor care împrejmuiesc spațiile verzi dintre blocuri și deschiderea lor către comunitate, iar clujenii să se bucure de zonele verzi pe care le au în proximitatea locuinței.

În acest moment, multe spații verzi din cartierele Grigoerscu, Mănăștur sau Gheorgheni sunt închise cu garduri metalice.

„Verdele dintre blocuri

Cluj-Napoca și-a devorat multe din spațiile verzi. Aproape am ajuns să cunoaștem și să prețuim fiecare copac și fiecare petec de pământ cu iarbă. Chiar și așa, printre blocurile din Gheorgheni, Mănăștur sau Grigorescu sunt încă zone verzi generoase. Din păcate, în majoritatea cazurilor, aceste spații se ”bucură” de protecție excesivă din partea asociațiilor de proprietari și au fost delimitate prin garduri metalice dublate de gard-viu.

Accesul este interzis, deși e vorba de domeniul public. Oamenii se deplasează pe alei bine definite, asemenea animalelor în țarcuri.

Împreună cu colegii din USR inițiem un proiect de deschidere și de redare către comunitate a spațiilor verzi dintre blocuri.

Avem în vedere mai mulți pași, printre care consultări publice, proiect-pilot, colaborarea cu departamentele de specialitate din cadrul administrației locale. Dincolo de reticențe, beneficiile ar trebui să primeze:

– zonele astfel create vor putea fi folosite de către rezidenți pentru recreere sau socializare
– se poate instala aparatură pentru sport sau aparate speciale pentru persoanele în vârstă
– locuri de joacă pentru copii
– estetic și din punct de vedere al calității locuirii va fi un câștig incontestabil în comparație cu culoarele actuale

Pozele exemplifică starea actuală și oferă un model de amenajare. Ultimele 3 fotografii sunt din Berlin dintr-o zonă de blocuri în care spațiile verzi nu sunt împrejmuite.

Orice idei sunt binevenite. Dacă ne împărtășiți viziunea, haideți alături de noi!”, a declarat Cătălin Sălăgean, fost președinte USR Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *