SuperVasile! Jurnalist TVR Cluj, premiu pentru jurnalism de investigație / Ce spune premiatul

Slider Special

Jurnalistul TVR Cluj, Vasile Hotea Fernezan a câștigat, astăzi, 19 aprilie 2021, împreună cu o echipă de reporteri de investigație experimentată de la siteul dela0.ro  Premiul pentru Investigație la Gala Superscrieri de la București, organizată de Fundația Friends for Friends.

UPDATE 21.10: Ce spune Vasile Hotea Fernezan:

Sunt foarte fericit pentru acest premiu. Pe bune că sunt. Eu am lucrat cu gașca de la platforma Dela0.ro, care e formată din niște oameni foarte-foarte mișto, dar și cu cei de la RISE PROJECT, premiați și ei la Superscrieri. A fost o onoare să-mpart premiul cu ei. De la RISE, îl cunosc pe Paul Radu, cu el am fost la niște trăieneli 🙂 (traininguri – n.r.), e un jurnalist de investigație foarte bun și am avut de învățat de la el. Revenind, a fost o muncă de echipă foarte migăloasă, concentrându-ne pe cazurile de violență îndreptate împotriva femeilor. Noi, cei din gașca de la Dela0.ro, am luat toate inspectoratele județene de poliție din țară (și sunt 41 – n.r.) la puricat și, pe legea 544/2001, le-am cerut să ne dea infracțiunile la viața sexuală care au fost sesizate la posturile, secțiile și unitățile de poliție din subordinea IPJ-urilor din țară în intervalul ianuarie 2015 – iunie 2020. A fost ceva de lucru! Dar sunt foarte fericit! E încununarea mea profesională după 20 de ani de jurnalism!”, a declarat, pentru clujulpolitic.ro, Vasile Hotea Fernezan. 

 

Vlad Stoicescu, Diana Oncioiu, Jakab Villő Hanga, Andreea Pavel, Cristian Leonte, Ionuț Benea, Tudor Chiriac și Vasile Hotea-Fernezan (www.Dela0.ro) au câștigat cu ancheta de presă intitulată ”Blândețea zeiței legate la ochi: din 5 infracțiuni sexuale sesizate la poliție, 4 sfârșesc fără dispoziții de trimitere în judecată a unui agresor”.

Gala Superscrieri a ajuns la ediția a 10-a.

CONTEXT

Sub coordonarea editorială a Dela0.ro, reporteri din șase redacții de presă scrisă (Info Sud-EstZiarul de IasiTVR ClujÁtlátszó ErdélyMonitorul de Botosani și Dela0.ro) documentează și publică – până în primăvara anului 2021 – 16 materiale jurnalistice, în română și maghiară, care vor aborda subiecte din sfera violenței asupra femeilor.
Tema nu privește strict chestiunea agresiunii domestice – ci vizează, prin altele, și abordarea tratamentului judiciar aplicat infracțiunilor sexuale sau surprinderea tiparelor comunitare / culturale care influențează înțelegerea, producerea și perpetuarea fenomenului în comunele și orașele țării. 

Un juriu format din 17 membri a evaluat* aplicațiile înscrise la cea de-a zecea ediție a Premiilor Superscrieri. În urma primei faze a jurizării, a rezultat o listă cu 39 dintre cele mai bune materiale jurnalistice (scrise, video și foto) din presa din România anului 2020.

Decernarea Premiilor Superscrieri #10 a fost difuzată în această seară (luni, 19 aprilie) pe  Facebook Fundația Friends For Friends și Europa FM.

Vezi care au fost materialele care au participat în concurs

Text de Tiberiu Fărcaș și Tudor Știrbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *