Ce spune Cezar Năstase, cel care a postat lista cu „trădătorii de patrie” și i-a amenințat cu moartea

Interviuri Slider

clujulpolitic.ro l-a contactat pe Cezar Victor Năstase, cel care a publicat pe contul său de Facebook o listă cu intelectuali publici, politologi, jurnaliști, istorici și cercetători, pe care i-a făcut „trădători de patrie” și „cozi de topor”.

Lista a fost mediatizată duminică, printr-un comunicat de presă preluat de presa centrală de către istoricul Alexandru Muraru, deputat PNL și Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei. Acesta a spus în comunicat că Cezar Victor Năstase este reprenzentant al partidului parlamentar AUR, dar fără să producă nici cea mai mică dovadă. Clujul Politic a încercat să îl contacteze pe Alexandru Muraru. Acesta a respins apelurile telefonice și nu a răspuns nici la sms. Vom publica prompt replica lui Alexandru Muraru atunci când va veni.

Revenind, în textul respectiv, Cezar Victor Năstase a spus că „dacă s-ar putea reintroduce pedeapsa capitală, aceasta ar trebui aplicată cozilor de topor și trădătorilor de patrie”.

Scandalul a luat o amploare atât de mare, atât la Cluj, cât și la nivel național, că l-a determinat pe Cezar Victor Năstase să șteargă textul amenințător de pe contul său de Facebook. Postarea a stat din luna februarie a acestui an până acum trei zile. Totuși, a fost indexată de Google. 

Iată textul scris de Cezar Victor Năstase:

Corupția ucide. La fel și #Trădarea. Dacă s-ar putea reintroduce pedeapsa capitală, aceasta ar trebui aplicată cozilor de topor și trădătorilor de patrie, cei care au facilitat devalizarea țării și vânzarea activelor românești, adică celor responsabili de marea corupție care a sărăcit și umilit neamul românesc. Las aici o listă scurtă, dar incompletă, cu cei care ar putea beneficia de pedeapsa maximă pentru Trădare de patrie!”.

Lista cuprinde 35 de nume importante ale intelectualității românești, voci importante, cu discurs critic, care deseori se exprimă în spațiul public. Printre ele, Iakob Attila, președinte al USR Cluj-Napoca, Ciprian Mihali, filosof și profesor universitar la UBB Cluj, Sergiu Mișcoiu, politolog la UBB cu studii universitare la Paris, și Ștefan Agachi, profesor, acum în pensie.

Găsiți AICI și AICI ce spun Iakob Attila, Sergiu Mișcoiu, Ciprian Mihali și Șerban Agachi despre amenințările cu moartea. AICI ai și lista cu cele 35 de nume ale intelectualității românești postată de Cezar Victor Năstase.

Cezar Victor Năstase. Foto: Arhivă personală Facebook

clujulpolitic.ro: Bună ziua, domnule Cezar Năstase. Vreau să vă iau o reacție vizavi de scandalul pe care l-ați creat cu această listă …

Cezar Năstase: Momentan nu ofer puncte de vedere, nu vreau să comentez prea multe. Singura mențiune pe care pot s-o fac e că nu sunt membru al partidului AUR. Am tot văzut că se vehiculează acest lucru.

clujulpolitic.ro: Deputatul AUR de Cluj, Ilie Coleșa, a spus, într-un material pentru clujulpolitic.ro, că v-ați fi arogat calitatea de membru AUR, dar că, de fapt, nu sunteți. E adevărat?

Cezar Năstase: Nu sunt membru AUR, n-am fost niciodată membru al vreunui partid politic și nici n-am de gând. 

clujulpolitic.ro: Vă mențineți opinia referitoare la „trădătorii de țară” exprimată pe Facebook?

Cezar Năstase: Nu, evident, ce să-mi mențin? Dar nu vreau să comentez mai multe. Mi-am retras și postarea de pe Facebook.

clujulpolitic.ro: Pot să vă întreb de ce ați retras-o? Sau ați făcut-o în urma scandalului?

Cezar Năstase: Mi s-a părut o postare deplasată, nu vi se pare, sincer?

clujulpolitic.ro: Păi dumneavoastră ați postat-o, domnule Năstase. Acum vi se pare deplasată?

Cezar Năstase: Da, bineînțeles. 

clujulpolitic.ro: Vă pare rău sau ce să înțeleg?

Cezar Năstase: Normal că-mi pare rău. Dar v-am zis că nu vreau să comentez. Lăsați-mă și pe mine că sunt în zilele astea …

clujulpolitic.ro: Bine, am înțeles. Vă mulțumesc. 

Pe contul său de Facebook, Cezar Victor Năstase are postări sau filmulețe îndreptate împotriva USR PLUS, a fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, antivaccin și pro-familie plus mesaje cu aspect naționalist ori ultranaționalist.

A contribuit și Tiberiu Fărcaș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *