Cioloş: „15 ani de când România a fost pusă sub MCV. Umilinţa finală: Clanurile interlope şi-au numit şef la Justiţie”

Politica nationala

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a amintit marţi, că au trecut 15 ani de când Comisia Europeană a pus România sub MCV, (Mecanismul de Cooperare şi Verificare) din cauza problemelor existente în reforma justiţiei şi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.

„Se fac 15 ani de când, în decembrie 2006, Comisia Europeană a instituit mecanismul de cooperare şi verificare, deoarece România urma să intre în Uniunea Europeană, dar avea încă probleme cu reforma justiţiei şi cu lupta anticorupţie. 15 ani în care nu am reuşit să ne respectăm un cuvânt dat şi să facem o reformă de care are nevoie statul român, cel pe care preşedintele Iohannis l-a descris ca fiind un stat eşuat acum mai puţin de două luni.

Preşedintele a dat, însă, guvernul, în urmă cu câteva zile, pe mâna unei coaliţii de partide vinovate pentru 15 ani de lipsă a reformei din justiţie. Şi ce face pentru început coaliţia PSD-PNL? O pune la conducerea Comisiei juridice din Camera Deputaţilor pe Laura Vicol, o avocată devenită celebră pentru campaniile sale duse împotriva DNA. Plus o înfocată militantă pentru păstrarea Secţiei Speciale într-o măsură egalată doar de eforturile UDMR de a nu permite desfiinţarea ei în perioada în care am fost colegi de guvernare”, a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Totodată, fostul premier subliniază faptul că România nu şi-a respectat promisiunile în privinţa reformelor în justiţiei şi declară că “este ruşinos” să se vadă “incapacitatea instituţională a Parlamentului, a Guvernului şi a Preşedinţiei de a rezolva o reformă la care ne-am angajat ca stat”.

„Am intrat în Uniunea Europeană fiind exceptaţi de la îndeplinirea reformelor în justiţie la momentul aderării. Am promis că vom face toate reformele şi nu ne-am ţinut de cuvânt. Este ruşinos să vedem incapacitatea instituţională a Parlamentului, a Guvernului şi a Preşedinţiei de a rezolva o reformă la care ne-am angajat ca stat şi care avea ca scop final un sistem funcţional pentru justiţia din ţara noastră. Campaniile antieuropene din ultimii 30 de ani au avut mereu în spatele lor oameni care se temeau de puşcărie, oameni pe care Laura Vicol i-a apărat în instanţe şi la televizor. Aceiaşi oameni îi întorc astăzi favorul după ce au sprijinit-o să devină deputat.

Domnule preşedinte Iohannis, domnilor Cîţu şi Bogdan, când a luat sfârşit lupta pentru o justiţie curată şi reformată? Domnilor preşedinţi ai PSD şi PNL, nu aţi găsit niciun jurist profesionist în partidele dumneavoastră? Unul care să nu fi apărut în nenumărate stenograme cu interlopi şi care să poată conduce comisia dedicată justiţiei fără suspiciunea că susţine amendamente şi opinii ale clanurilor interlope?

Celor care cred că există libertatea de a apăra interlopi şi, apoi, să faci legile justiţiei trebuie să le spun că nu orice nu este interzis este şi permis. Serviciul public este o onoare şi o datorie. Doreşti să faci bani apărând interlopi, eşti liber să o faci. Dar clasa politică, partidele şi liderii lor trebuie să aibă cumpătarea şi decenţa de a nu le amesteca niciodată.

După atâţia ani de ruşine instituţională, ni se oferă umilinţa finală. Clanurile interlope şi-au numit şef la justiţie cu mâna conştientă sau inconştientă a domnilor Ciolacu şi Cîţu. Iar dumneavoastră, domnule Iohannis, îi priviţi fără să tresăriţi. Înţeleg că Stelian Ion era prea independent la Ministerul Justiţiei, că USR nu răspundea la comenzi. Dar Laura Vicol la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor este un act de supunere sau unul de sfidare?”, a subliniat Dacian Cioloş în postarea de pe platforma de socializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *